Je bent een tijd geleden al begonnen met het uitrollen van jouw content marketingstrategie. Zowel jouw content hub als jouw social media kanalen zijn goed ingericht en je creëert en deelt jouw content met de opgestelde persona’s. Nu je goed onderweg bent, is het tijd voor de volgende stap: de ROI van content marketing verhogen.

Een goede manier om de ROI te verhogen is door marketing automation (MA) te koppelen aan jouw content marketing. Hoe je dit het best aan kunt pakken en hoe je ervoor kunt zorgen dat je nóg meer terugkrijgt dan je investeert, zal ik in dit artikel uitleggen.

Jij wilt toch ook het onderste uit de kan halen?

 

De ROI en content marketing

 

Potje-met-muntgeld-2

Het berekenen van de ROI is geen ongewone methode binnen de marketing om het succes van bepaalde campagnes of reclames te meten. Daarnaast helpt de ROI ook bij het maken van een inschatting van het te besteden marketingbudget.

De ROI van content marketing berekenen steekt iets anders in elkaar, doordat het vaak kwalitatieve resultaten zijn die er behaald worden. Denk hierbij aan het vergroten van het aantal gebruikers dat per dag jouw content hub bezoekt of de toename in social shares.

Om jouw ROI goed te kunnen meten en de verbetering ervan bij te kunnen houden, raad ik je aan om mijn artikel ‘Content Marketing Meten: Hoe Bereken Je De ROI Van Content?‘ eens te lezen. Dan ben je direct op de hoogte van het hoe en wat omtrent de ROI van content marketing berekenen.

 

Waarom content marketing combineren met marketing automation?

 

Voordat ik je laat zien hoe je marketing automation succesvol kunt inzetten om de ROI te verhogen, zal ik eerst jouw meest brandende vraag beantwoorden.

Waarom marketing automation?

Heel simpel gezegd houdt marketing automation het automatiseren van jouw marketingactiviteiten in. Dit levert je niet alleen meer tijd op, maar zorgt er ook voor dat je deze activiteiten eenvoudiger kunt optimaliseren.

Belangrijke mogelijkheden van marketing automation zijn:

  • Het managen van de contactmomenten met de consument;
  • Het binnenhalen en volgen van leads;
  • Het A/B-testen van jouw content en advertenties;
  • Email marketing en het bijhouden van jouw algehele prestaties.

 

De ROI van content marketing verhogen: 8 manieren waarop MA helpt

 

Plantje-groeit-door-beton

Hieronder zal ik je 8 manieren laten zien hoe jij marketing automation kunt gebruiken om de ROI van content marketing te verhogen. Dit geeft je handvatten om marketing automation op de juiste manier in te zetten.

De verschillende manieren heb ik voor de duidelijkheid onderverdeeld in verschillende groepen.

Let wel dat iedere marketing automation tool over verschillende eigenschappen beschikt. Dit betekent dat niet iedere tool je met alle manieren kan helpen. Doe daarom zelf altijd goed onderzoek naar de mogelijkheden van de verschillende tools.

De kwaliteit van jouw sales funnel

De ROI van content marketing verhogen kan door je te richten op de kwaliteit van jouw sales funnel. Hoe goed jouw content ook is, wanneer de sales funnel niet goed loopt zul je ook weinig leads verzamelen. Als gevolg hiervan zijn er weinig prospects voor handen die je tot klant kunt maken.

Het verkrijgen van nieuwe klanten is een belangrijke stap naar een betere ROI.

De inzet van marketing automation helpt je om de kwaliteit van jouw sales funnel te verhogen.

1. Het maken van een landingspagina

Vliegtuig-op-landingsbaan

De kans is erg groot dat jij binnen jouw sales funnel gebruik maakt van een landingspagina. Via deze landingspagina kan de consument bijvoorbeeld een gratis e-book downloaden en in ruil gegevens achterlaten.

De landingspagina is meestal dé plek waar jij gegevens van prospects kunt verzamelen en leads kunt genereren.

Het maken van de juiste formulieren en het verwerken van de gegevens zijn allemaal taken waar je marketing automation voor in kunt zetten.

2. A/B-testen van de landingspagina

Het is natuurlijk fijn dat de ingevulde gegevens netjes door marketing automation tools verwerkt worden. De tools zorgen er zelfs voor dat de informatie daar komt te staan waar jij het graag hebben wilt.

Dit geldt in ieder geval voor de gegevens die ook daadwerkelijk ingevuld worden. Om dit aantal te vergroten is het altijd goed om de effectiviteit van de landingspagina te testen.

Door middel van bijvoorbeeld een A/B-test kun je testen welke koptekst of afbeelding nu voor het beste resultaat zorgt. Ook bij het uitvoeren van deze testen zijn er marketing automation tools die je kunnen helpen.

Zo kan een A/B-test automatisch uitgevoerd worden en zorgt de tool ervoor dat de bezoekers eerlijk over de verschillende versies verdeeld worden. De ROI van content marketing verhogen zal hierdoor een stuk makkelijker en vooral duidelijker gaan.

Je weet immers precies wat er wel en wat er niet werkt.

De promotie van jouw content

Flyers-in-brievenbussen

Een belangrijk onderdeel van content marketing is de verspreiding en promotie van de content die je creëert. De inzet van marketing automation kan je bij deze processen helpen. Op die manier kun je jouw content makkelijker en efficiënter verspreiden en promoten.

3. Email marketing

Nadat je e-mailadressen hebt verzameld door middel van jouw sales funnel, is het zaak om deze leads warm te houden. Op die manier kun je uiteindelijk verkopen realiseren en hiermee de ROI van content marketing verhogen.

Marketing automation maakt het mogelijk om eenvoudig en snel e-mails te versturen naar jouw opgebouwde database. Zo kun je automatisch nieuwsbrieven laten versturen of gebruik maken van follow-up e-mails.

Op die manier houd je de consument die zich al in jouw database bevindt warm en kun je deze lead verder jouw sales funnel in leiden.

4. Social media

Het verspreiden en promoten van jouw content kan door gebruik te maken van social media. Het iedere dag online moeten zetten van verschillende posts op verschillende kanalen kan echter een tijdrovende klus zijn.

Daar komt bij dat je niet altijd weet op welk(e) kanaal, dag of tijd je de content het best kunt promoten.

Ook bij deze obstakels biedt marketing automation een oplossing. Door het slim inzetten van tools die hier speciaal voor zijn ontwikkeld, neemt MA alle zorgen rondom het promoten van jouw content op social media uit handen.

Het verzamelen van informatie en uitvoeren van acties

Postzegels-verzamelen

Tot slot zijn er nog allerlei manieren waarop marketing automation kan helpen bij het inwinnen van bepaalde informatie en het automatiseren van de uitvoering van bepaalde acties.

Door zoveel mogelijk informatie te verzamelen kun jij de ROI van content marketing verhogen door in te spelen op die informatie.

5. Houd de consument in de gaten

Marketing automation maakt het makkelijk om de consument in de gaten te houden. Wanneer jij bijvoorbeeld gebruik maakt van een handige tool die automatisch e-mails verstuurt naar consumenten in jouw mailinglijst, kan het meten van de acties van de consument jou waardevolle informatie opleveren.

Zo zijn er mogelijkheden om te kunnen achterhalen wanneer de consument wel of niet op informatie in de e-mail klikt en wat hij vervolgens na het klikken op de site doet.

Op die manier kun je goed bijhouden of de consument inderdaad verder jouw sales funnel induikt, of dat er wellicht een stap in jouw e-mails mist. Ook kun je aan de acties van de consument zien in welke fase van de buyer’s of customer journey hij zich bevindt.

Het vergaren van al die informatie kan voor je gedaan worden door marketing automation tools. Op die manier wordt de ROI van content marketing verhogen versimpeld, je weet precies waar je met jouw content nog op in kunt spelen.

6. Personaliseer de content

Verschillende-handen

Iedere consument is uniek en heeft zijn eigen beweegredenen om te zoeken naar bepaalde producten of diensten. Natuurlijk kun je aan de hand van jouw doelgroep en persona’s een goede inschatting maken van wat de consument wilt. Maar hoe zou het zijn als je de content nog meer kunt personaliseren?

Met behulp van marketing automation wordt het mogelijk om de content precies op de bezoeker af te stemmen. Zo kun je aan de hand van het zoekgedrag van de bezoeker analyseren waar zijn interesses liggen. Op basis hiervan kun je suggesties geven in de vorm van gerelateerde content.

Op die manier kun je de content nóg beter bij de consument laten aansluiten.

7. Creëer verschillende lijsten binnen de database

Het goed laten aansluiten van de content op de wensen en behoeften van jouw doelgroep is natuurlijk ideaal. De ROI van content marketing verhogen kan op die manier dan ook zeker.

Zodra jij aan de wensen en behoeften van de doelgroep voldoet, zal deze immers niet alleen een aankoop bij je willen doen, maar ook graag willen terugkeren. Zo zorg je niet voor een eenmalige verkoop, maar ook voor een stabiele langetermijnrelatie.

Een manier om jouw content goed aan te kunnen laten sluiten bij jouw leads, is door het aanmaken van verschillende lijsten binnen jouw database. Zodra een lead jouw sales funnel binnenkomt, kun je deze direct in een bepaalde lijst plaatsen.

Denk hierbij aan lijsten die bijvoorbeeld laten zien via welk artikel of welk onderwerp de lead binnen is gekomen. Op die manier kun je direct een goede inschatting maken wat betreft zijn behoeften en hier jouw email marketing op aanpassen.

Marketing automation kan jou helpen om deze lijsten op te stellen en op de juiste wijze te onderhouden.

8. Geef jouw team ondersteuning

Collega's-helpen-elkaar

Tot nu toe hebben de manieren bijgedragen aan het verhogen van de ROI door processen te optimaliseren. Het is echter niet alleen het optimaliseren van de verschillende processen waarbij marketing automation helpt.

Ook voor jouw marketing team is marketing automation een uitkomst. Door de processen te automatiseren boek je namelijk tijdwinst. Deze tijd kun je vervolgens steken in het verbeteren van de processen in plaats van het uitvoeren ervan.

Op die manier kun je door middel van tijdbesparing je ROI verhogen door je op de optimalisatie te focussen. Daarnaast helpt de informatie die je verkrijgt uit de marketing automation jouw team om de marketing nóg beter af te stemmen op de doelgroep.

 

Conclusie

 

De ROI van content marketing verhogen kan dus door het inzetten van marketing automation binnen jouw content marketingstrategie.

Door het inzetten van marketing automation kun je niet alleen processen automatiseren, maar blijft er voor jouw team ook ruimte over om bestaande processen te verbeteren.

Marketing automation kun je onder andere gebruiken om de kwaliteit van de sales funnel te verhogen, jouw content te promoten en om informatie te verzamelen en acties uit te voeren.

Denk goed na over welke processen jij kunt automatiseren en ga op zoek naar de marketing automation tool die jou het best kan helpen. Vergeet daarbij vooral de tools niet die data kunnen verzamelen en vertalen. Op die manier blijf je altijd op de hoogte van wat er speelt binnen jouw doelgroep en kun je jouw content steeds beter laten matchen!

Van welke marketing automation tools maak jij gebruik?

Deel jouw ervaringen in de reacties hieronder!