De verschuiving van de fysieke winkelstraat naar de online omgeving zet langzaam door. Het aantal webshops groeit en het aantal fysieke winkels neemt langzaam af. Door de groei van e-commerce wordt het steeds belangrijker om ook gevonden te worden in de grote zee vol met webshops.

Een van de manieren om dit te doen is door gebruik te maken van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Er zijn verschillende SEO tactieken voor webshops waar je gebruik van kunt maken.

Benieuwd naar wat deze tactieken zijn? Ik leg ze in dit artikel aan je uit!

 

Zoekmachineoptimalisatie is achterhaald…?

 

Velen denken dat het optimaliseren van websites, webshops en de online content voor zoekmachines weinig meer uithaalt. Dit is echter absoluut niet het geval.

Het is vandaag de dag juist goed mogelijk om door middel van SEO goed te scoren op de algoritmes van de zoekmachines. Mits je dit goed aanpakt natuurlijk.

Het is echter wel belangrijk om je webshop zo goed mogelijk in te richten zodat deze op de juiste manier wordt geïndexeerd door de zoekmachines. Om je daarbij te helpen, heb ik verschillende SEO tactieken voor webshops op een rijtje gezet.

Loop ze eens langs en kijk waar er eventueel nog verbeteringen mogelijk zijn om de organische zoekresultaten van jouw webshop te doen stijgen.

1. Verspreid je kansen

Roulette-tafel

Deze tip wordt gegeven bij ieder kansspel waar je aan mee wilt doen. Met het verspreiden van je kansen vergroot je immers de kans op succes en loop je minder snel de kans om met lege handen naar huis te gaan.

Ook wat de SEO tactieken voor webshops betreft is het verstandig om je kansen te verspreiden. Hiermee doel ik op het aantal kanalen en platformen waarop jouw webshop zichtbaar is.

Is het namelijk alleen de website waar je iets mee doet, dan is de kans groot dat je niet genoeg opvalt. Wanneer je goed wilt scoren binnen de zoekmachines is het belangrijk om op te vallen. Een handige manier om snel je online aanwezigheid te vergroten is door het opzetten van een social media marketingstrategie.

Door middel van de inzet van verschillende social media kun je binnen de kortste keren je bereik op het internet vergroten. Let er echter wel op dat je de juiste social media kanalen kiest voor jouw webshop. Niet ieder sociaal medium zal aansluiten bij jouw doelgroep en jouw visie. Het is belangrijk om dit niet uit het oog te verliezen.

Doordat je op meerdere platformen aanwezig bent is het voor de crawlers van de zoekmachines gemakkelijker om jouw webshop te indexeren.

2. Ken de crawlers

Spin-op-het-web

Wat zijn de crawlers van de zoekmachines eigenlijk?

Deze crawlers kun je zien als kleine elektronische spinnen die de zoekmachine uitstuurt om het internet te gaan ontdekken. Zij verzamelen verschillende gegevens van alle websites. Op basis van de informatie van de crawlers worden websites geïndexeerd en krijgen ze een plek in de lijst met zoekresultaten.

Het zijn onder andere deze crawlers waar je vriendelijk voor moet zijn en die je moet leren kennen, wil je een goede SEO neerzetten. Een belangrijke manier om de crawlers te vriend te houden, is door het verwijderen van eventuele fouten in jouw website.

Zoekmachines kijken namelijk steeds vaker naar de gebruiksvriendelijkheid van websites en niet enkel en alleen meer naar de inhoud. Het is daarom verstandig om jouw webshop regelmatig te controleren op onder andere 404-pagina’s.

Ook is het verstandig het de crawlers zo gemakkelijk mogelijk te maken om jouw webshop te indexeren. Dit kun je onder andere doen door een XML-sitemap toe te voegen. Zo’n sitemap helpt de crawlers om jouw webshop snel in te lezen. Des te sneller en beter ze dit kunnen doen, des te hoger je zult eindigen in de zoekresultaten.

3. Verwijder gebroken links

Boom-met-stormschade

Een belangrijk onderdeel waar de crawlers naar kijken zijn eventuele gebroken links. Zoals ik eerder al schreef kijken zoekmachines steeds meer naar de gebruiksvriendelijkheid van jouw website.

Zo zijn gebroken links, die de bezoeker van jouw website naar niks doorverwijzen, erg vervelend. Voor een crawler betekent een gebroken link een doodlopende weg en word je hierop afgestraft. Je krijgt minpunten wat betreft de gebruiksvriendelijkheid van jouw webshop.

Let op: Kijk niet alleen naar de externe gebroken link, maar ook naar interne gebroken links. Sommige wijzigingen binnen de webshop kunnen ervoor zorgen dat bepaalde interne links niet meer naar behoren werken. Controleer dit regelmatig.

4. Vergeet de afbeeldingen niet

Vergeten-teddybeer

In deze lijst van SEO tactieken voor webshops mogen de afbeeldingen zeker niet ontbreken. Wanneer je een webshop hebt, is de kans groot dat jouw website vol staat met afbeeldingen van de producten die te koop zijn.

Waarom zou je deze afbeeldingen dan niet optimaliseren voor zoekmachines?

In de zoekmachines, waaronder Google, worden in de zoekresultaten niet alleen links naar websites, maar ook afbeeldingen getoond. Door jouw afbeeldingen te optimaliseren voor de zoekmachines zorg je ervoor dat ze ook in de zoekresultaten naar voren komen.

Zo kan het zijn dat jouw webshop op de derde pagina van de zoekmachine staat, maar dat de afbeelding van jouw product wél bovenaan staat wat afbeeldingen betreft. Het is daarom van belang om de afbeeldingen niet te vergeten, zeker niet met het oog op de verschuiving naar steeds meer visuele content.

5. Ook video kun je optimaliseren voor de zoekmachines

Oude-film

Om de algehele SEO van jouw webshop een boost te geven, kun je naast jouw afbeeldingen ook jouw video’s optimaliseren voor de zoekmachines. Maak je bijvoorbeeld gebruik van productvideo’s? Dan is het belangrijk deze op de juiste manier van goede SEO te voorzien.

Video is vooral bij de nieuwe generatie, generatie Z, erg in trek. Deze generatie richt zich namelijk steeds meer op video en wil van alles liever een video zien dan een tekst lezen. Natuurlijk zal tekst nooit helemaal verdwijnen van het wereldwijde web, maar je kunt de veranderingen nu al zien binnen de sociale media.

Het belang van goed geoptimaliseerde video’s is dat deze, net als de afbeeldingen, ook in die zoekresultaten op de eerste pagina getoond kunnen worden.

6. De zoekwoorden van de concurrentie

Boek-met-bril

Naast dat je zelf bepaalde elementen zo goed mogelijk kunt optimaliseren in deze SEO tactieken voor webshops, kun je ook gebruik maken van extra informatie over de concurrent.

Concurrenten zijn er niet alleen om tegenop te boksen, maar ook om van te leren. Voor SEO is het belangrijk om uiteindelijk op de juiste zoekwoorden te ranken. Dit wil je doen zonder ervoor te betalen en dus geen gebruik te maken van SEA.

Er zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je kunt achterhalen op welke zoekwoorden jouw concurrentie goed scoort binnen de zoekmachines. Sommige tools laten je zelfs zien of er voor deze zoekwoorden wordt betaald, of dat het gevonden resultaat puur organisch is. Om deze tools te kunnen vinden is even googelen al voldoende.

De gevonden zoekwoorden kun je beter bespelen, óf je kiest juist voor de zoekwoorden waar de concurrentie minder op scoort. Speel eens met verschillende invalshoeken en kijk of je op bepaalde zoekwoorden jouw positie kunt verbeteren ten opzichte van de concurrentie. Zo weet je precies op welke zoekwoorden jouw focus ligt en dat is voor een goede SEO goud waard.

7. Omarm de infographic

Design-op-computer

Eerder benoemde ik al het belang van visuele content. Naast afbeeldingen en video’s zijn het infographics waarvan het zeker de moeite waard is om je er in te verdiepen. Daarom komt ook deze tactiek voor in de lijst met SEO tactieken voor webshops.

Het is goed mogelijk om voor jouw bestaande klanten of prospects mooie infographics te maken. Een infographic is visueel aantrekkelijk en geeft een duidelijk overzicht van bepaalde gegevens. Het is wel belangrijk dat de infographic er goed en gelikt uitziet, maar dat daarbij de kwaliteit van de inhoud niet vergeten wordt.

Een infographic maken hoeft niet altijd door een designer te gebeuren. Er zijn verschillende online tools die je helpen een infographic te maken zónder dat je hiervoor alle kneepjes van het designvak hoeft te kennen.

8. Controleer je code

Waar ik eerder vertelde over het feit dat crawlers geen fan zijn van 404-pagina’s en gebroken links, houden ze ook niet van een rommelige code. Des te rommeliger of langer je code, des te langer doen de crawlers over de indexatie van jouw site. Een langzame indexatie is vervolgens weer nadelig voor jouw SEO.

Een bijkomend voordeel is dat wanneer je de code eenvoudiger en sneller maakt voor de indexatie, ook de laadtijd van je site verbetert. Laat die laadtijd nu ook een onderdeel zijn van de algoritmes die zoekmachines gebruiken.

 

Conclusie

 

Alle SEO tactieken voor webshops zijn zo ingericht dat deze een positieve uitwerking hebben op de indexering binnen de zoekmachines. Zo spelen de acht tactieken allemaal in op bepaalde algoritmes die de zoekmachines gebruiken bij de ranking van webshops.

Het is daarbij belangrijk te onthouden dat de crawlers je niet kunnen vinden wanneer je niet opvalt. Wees dus aanwezig online, maar wel alleen daar waar jouw aanwezigheid ook past. Een webshop voor dure mannelijke horloges komt bijvoorbeeld niet lekker uit de verf binnen een social media als bijvoorbeeld Snapchat.

Daar komt bij dat je met alle elementen van jouw webshop rekening moet houden. Staar je dus niet alleen blind op de optimalisatie van zoekwoorden in tekst, maar zorg ook voor de optimalisatie van de afbeeldingen en video’s wanneer je deze gebruikt.

Zorg er tot slot voor dat alles binnen je webshop goed werkt. Let daarbij op eventuele fouten in de code, 404-pagina’s en gebroken links.

 

Van welke SEO tactieken voor webshops maak jij al gebruik?

Laat het weten door middel van een reactie hieronder.