De meeste Nederlanders zijn het afgelopen jaar ontzettend actief geweest op social media. Onderzoek van Newcom Research & Consultancy laat bijvoorbeeld zien dat 9 van de 10 Nederlanders gebruik maakt van social media. Facebook werd meerdere keren per dag gecheckt en er werden wereldwijd miljoenen berichten verzonden via Whatsapp. Hoewel deze media in 2017 ongetwijfeld ook gebruikt gaan worden, worden er ook enkele verschuivingen verwacht ten opzichte van de afgelopen jaren. Dit zijn de zogenaamde social media marketing trends voor 2017. Welke dit zijn ga ik je in dit artikel vertellen!

 

De 14 grootste social media marketing trends voor 2017

 

De periode rondom de jaarwisseling is altijd de tijd dat er teruggekeken wordt op het afgelopen jaar en er voorspellingen worden gedaan voor het nieuwe jaar. Ook op het gebied van social media marketing is dit het geval.  De veertien grootste social media marketing trends voor 2017 zien er als volgt uit:

1. Klein maar fijn

Vrienden-rondom-smartphone

Lees jij dit bericht op je desktop of heb je er toch voor gekozen om via je smartphone het wereldwijde web op te gaan?

De kans dat het je smartphone is waar je nu naar kijkt, en niet je desktop, is groot. Dit kleine apparaatje is namelijk ontzettend belangrijk geworden voor ons. Veel mensen gaat het huis niet uit wanneer ze hun telefoon niet bij zich hebben en ook uit het straatbeeld is de smartphone niet weg te denken. We bellen er mee, versturen berichtjes naar onze vrienden én gebruiken hem om te internetten. Vooral dit laatste doen we massaal. Maar liefst 84,6% van alle verbindingen worden gezocht via de smartphone.

Het wordt dus hoog tijd om hier als marketeer op in te spelen en aankomende campagnes hierop aan te passen. Kijk bijvoorbeeld niet alleen hoe een campagne eruit ziet op een groot scherm, maar ook wat de lay-out wordt op een klein scherm.

Is deze dan nog steeds optimaal? Of in andere woorden: ben je helemaal klaar om te lanceren of moet je weer terug naar de tekentafel?

2. De kracht van beeld

Stapel-fotos

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Dat geldt ook in 2017. Logisch dus dat één van de social media marketing trends voor 2017 hier betrekking op heeft.

In vergelijking met tekst zijn mensen veel beter en veel sneller in staat om visuele content zoals afbeeldingen te verwerken in vergelijking met tekst. Dit laatste kost veel meer moeite en lang niet iedereen heeft altijd evenveel zin om die moeite te doen. Helemaal niet op social media en zeker niet met de constante stroom aan berichten.

Alleen de meest interessante, grappigste of meest ontroerende berichten krijgen voldoende aandacht. De afweging of een bericht interessant, grappig of ontroerend is, kan snel gemaakt worden op basis van de visuele content die vaak gebruikt wordt als aanvulling op de tekst.

Je doet er dus goed aan om visuele content te combineren met geschreven content. Zo trek je in eerste instantie de aandacht om de lezer vervolgens in te pakken met je geweldige tekst. Zo valt jouw content ook in 2017 nog op en onderscheidt je je van de massa. Yes!

3. Ook bewegend beeld doet het goed

Video-schieten

Niet alleen stilstaand beeld werkt goed op social media. In 2017 wordt ook bewegend beeld zoals video steeds belangrijker. Dit was het afgelopen jaar al goed te merken.

Er werden steeds meer berichten online geplaatst waarin de boodschap niet werd uitgelegd met behulp van tekst, maar door middel van een korte video. In 2017 zal dit nog beter van de grond komen en zul je als marketeer zonder twijfel aan de slag moeten met een camera. Maar dat gaat je ongetwijfeld lukken!

4. En we zijn live

Live-opname

Met bewegende beelden zijn we er in 2017 nog niet. Om het nog wat spannender te maken is het niet alleen de bedoeling dat de beelden bewegen, maar ook dat ze live opgenomen en uitgezonden worden.

Ook dit heeft in 2016 al zijn intrede gedaan, onder andere met Facebook Live. Deze video streaming maakt het mogelijk dat je rechtstreeks iets naar je volgers uit kunt zenden en je volgers ook direct kunnen reageren. Hierdoor worden bijvoorbeeld interessante Q&A sessies mogelijk.

Een nadeel is echter dat het social mediabeleid ver vooruit plannen er niet meer inzit. Hetzelfde geldt voor een volledig script uitschrijven en alles vooraf tot in detail regelen. Snel handelen en direct inspelen op de actualiteiten wordt de nieuwe trend. Het is dan ook zeker een van de social media marketing trends voor 2017 die je als marketeer goed in de gaten moet houden!

5. Is het echt of niet?

Virtual-reality

Afgelopen zomer was het dé nieuwe hit. De kans is dan ook groot dat jij, net als veel anderen, heel het land hebt doorkruist (of in ieder geval de buurt rondom je huis) om die ene zeldzame Pokémon te zoeken via Pokémon GO. Of misschien heb je het afgelopen jaar wel een een ritje in een achtbaan gemaakt zonder daadwerkelijk je huis te verlaten.

Mochten bovenstaande voorbeelden je bekend voorkomen dan ben je ongetwijfeld bekend met de fenomenen Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR). Hierbij wordt een werkelijkheid of een deel van een werkelijkheid gesimuleerd en ontstaat er dus een schijnwerkelijkheid. Iets wat spelontwikkelaars in 2017 ongetwijfeld verder gaan ontwikkelen en uitdiepen.

Niet alleen zal dit impact hebben op de game-industrie, maar ook op social media zul je de gevolgen hiervan gaan zien. Zo worden er al steeds vaker 360 graden foto’s geüpload en komen er ook steeds vaker filmpjes voorbij waarin het lijkt dat jij de hoofdrolspeler bent en niet de toeschouwer. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd!

6. De zoekmachine van de toekomst

Wist jij dat ongeveer 94% van alle Nederlanders zijn zoekopdrachten uit laat voeren door Google? En dat Google wereldwijd 100 miljard zoekopdrachten per maand krijgt te verwerken?

Indrukwekkende cijfers die doen vermoeden dat Google ook in 2017 de leidende zoekmachine zal zijn. Toch lijkt er een lichte verschuiving plaats te gaan vinden en worden social media ook steeds belangrijker als zoekmachine. Niet direct om feitelijke informatie op te zoeken, maar wel om meningen en recensies over bepaalde producten, evenementen of organisaties te krijgen. Hier kunnen berichten op Facebook of video’s van YouTube bijvoorbeeld uitkomst bieden.

En wil je inspiratie opdoen? Bijvoorbeeld over het inrichten van je nieuwe huis? Dan zul je in 2017 misschien niet meer via Google, maar via Pinterest op zoek gaan naar indrukwekkende foto’s en afbeeldingen.

7. De webwinkel van 2017

Online-shoppen

Ook wat betreft webwinkelen gaat er in 2017 het een en ander veranderen. Social media winnen hier namelijk terrein.

Hierdoor kun je niet alleen op de desbetreffende webwinkel een aankoop kunt doen, maar ook op Facebook, Pinterest en Instagram. Op steeds meer advertenties wordt namelijk een button met de tekst ‘koop nu!’ of ‘bestel hier’ toegevoegd.

Zo kan de consument direct zijn of haar aankoop doen en wordt het bestelproces een stuk simpeler. Niet alleen fijn voor de consument, maar ook voor organisaties kan dit een uitkomst zijn. Het afhandelen van de aankoop zal op deze manier immers een stuk sneller gaan, waardoor de kans op vroegtijdig afhaken wordt beperkt.

8. Targeting wordt persoonlijker

Persoonlijke-targeting

Het komt geregeld voor dat je een advertentie voorbij ziet komen voor een product dat je nog geen uur geleden in een webshop hebt bekeken. De social media marketing trends voor 2017 voorspellen dat dit het aankomende jaar alleen nog maar vaker voor zal komen.

Voor organisaties biedt dat natuurlijk uitkomst. De mogelijkheid om een advertentie zo goed mogelijk te optimaliseren voor een individu maakt het namelijk waarschijnlijker dat de advertentie succes heeft. Advertenties die eigenlijk net niet bij de consument passen, maar toch getoond worden kosten alleen maar geld. Helemaal als ze niet tot de gewenste lead leiden.

9. Kunstmatige intelligentie

Automatisering staat op dit moment enorm in de spotlights. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid van zelfrijdende auto’s en over niet al te lange tijd zullen de eerste robots van de lopende band rollen.

Ook in social media marketing gaat hier een verschuiving van mens naar machine plaats vinden. Genoeg reden om deze trend dus op te nemen in de social media marketing trends voor 2017. Een verandering die de een toejuicht en de ander vol afschuw in de gaten houdt: vanaf 2017 bepalen niet wij, maar algoritmes wat er gepubliceerd wordt, wanneer het gepubliceerd wordt en hoe het gepubliceerd wordt. Natuurlijk zal dit niet direct merkbaar zijn en zal de verandering langzaam plaatsvinden.

10. Het verhaal achter het bedrijf

Verhaal-vertellen

Hoewel de vorige trend misschien het idee geeft dat het sociale aspect van social media wordt overgenomen door automatisering, lijkt het volgende punt dat weer tegen te spreken.

Het lijkt er namelijk op dat mensen het niet alleen maar belangrijk vinden welke producten verkocht worden en hoe duur deze zijn. Ook het verhaal achter het bedrijf is belangrijk en wordt steeds belangrijker.

Als organisatie zul je er dus tijd en moeite in moeten stoppen om dit verhaal uit de doeken te doen en te delen op social media. Afhankelijk van wat je verhaal is, kun je dit in een keer doen of in meerdere etappes. Dat is helemaal aan jou.

11. Het belang van influencers

Vlog-opnemen

Bloggen en vloggen is het afgelopen jaar ontzettend populair geworden. Bekende vloggers hebben duizenden volgers en hun video’s worden miljoenen keren bekeken. Met andere woorden: deze mensen hebben ontzettend veel invloed op een grote groep mensen.

Dit jaar zul je hier als marketeer op in moeten spelen door met vloggers of andere invloedrijke mensen in zee te gaan. Natuurlijk hoef je niet met Jan en alleman samen te werken. Zorg voor een goede connectie tussen de influencer en je publiek en zorg ervoor dat de video’s van deze mensen inhoudelijk aansluiten bij het verhaal dat jij en je organisatie uit willen stralen (zie punt 10). Alleen dan zal dit een positief effect hebben.

12. Kwaliteit boven kwantiteit

Toen social media zijn intrede deed, maakten organisaties hier massaal gebruik van. Ze posten bericht na bericht, actie na actie. Hoewel dat toentertijd werkte, is het veel mensen inmiddels te veel geworden. Ze zijn het zat en installeren massaal een adblocker op hun browser. In 2015 waren er maar liefst 198 miljoen actieve gebruikers van adblockers.

Vervelend voor marketeers, maar geen onoplosbaar probleem. Door de focus te verleggen van kwantiteit naar kwaliteit zet je al een stap in de goede richting. Het gaat er niet meer om hoe vaak je content online zet, maar om wat voor een soort content je online zet. Deze moet inhoudelijk sterk zijn en kwaliteit leveren.

Doe je dit?

Dan is de kans groot dat de consument nog steeds met jou in zee wil.

13. Kwantiteit slaat terug

Grote-hoeveelheid-berichten

Voor een organisatie is het natuurlijk altijd spannend om minder berichten online te plaatsen. Het maakt je namelijk minder zichtbaar voor de consument en dat is nu juist wat je niet wilt. Om omzet te kunnen draaien en een fanbase te kunnen creëren is het immers belangrijk om zichtbaar te zijn.

Begrijpelijk dus dat veel bedrijven er toch weer voor kiezen om vaker content online te zetten. Teruggaan naar de nietszeggende berichten zit er echter niet meer in en dat weten veel marketeers ook wel. De nadruk ligt dit keer dus niet alleen op kwantiteit, maar op de perfecte combinatie van kwantiteit en kwaliteit.

14. Survival of the fittest

Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en Snapchat, om er maar eens een aantal sociale media te noemen. En dan ben ik er nog lang niet, want de lijst blijft maar doorgaan. De afgelopen jaren zijn de social media platformen als paddenstoelen uit de grond geschoten. Natuurlijk heeft ieder platform zijn eigen specificaties en zijn ze allemaal uniek, maar toch gaan ze de concurrentiestrijd met elkaar aan.

Het is dan ook niet meer dan normaal dat er winnaars en verliezers zullen zijn en niet ieder platform het aankomende jaar zal overleven. Hyves heeft een aantal jaar geleden de strijd op moeten geven en ook dit jaar zal er ongetwijfeld het een en ander gaan veranderen rondom alle social media platformen. Het ene platform zal in populariteit stijgen en het andere platform zal publiek in moeten leveren. Zo gaat dat nou eenmaal, ook bij social media.

 

 

Een nieuw jaar wordt altijd geopend door het doen van voorspellingen. Dit keer heb ik dat gedaan aan de hand van veertien social media marketing trends voor 2017. Hoewel deze voorspellingen natuurlijk gedaan worden op basis van het huidige mediaveld, hoeven ze niet allemaal uit te komen. Een jaar zit tenslotte vol met verrassingen en onverwachte wendingen waardoor het altijd weer afwachten blijft hoe de markt verandert.

Toch kan het als marketeer geen kwaad om de markt goed in de gaten te houden en te bouwen op de social media marketing trends voor 2017. Deze vooruitziende blik kan immers helpen bij het maken van een planning en het budgetteren van de verschillende campagnes. Hierdoor sluiten ze nóg beter aan op wat de consument wil en kun je nog meer halen uit het ongekende fenomeen social media!

Naar welke van deze social media marketing trends voor 2017 kijk jij het meeste uit?

En welke zie je eigenlijk helemaal niet zitten?

Laat het weten door een reactie te plaatsen onder dit bericht!