Je social media statistieken bijhouden is een activiteit die je waarschijnlijk al doet. Iedere maand check je hoeveel likes erbij zijn gekomen op jullie Facebook-pagina, hoe vaak jullie geretweet zijn en hoeveel nieuwe volgers erbij zijn gekomen op Instagram.

Maar wat zeggen deze cijfers nou eigenlijk?

Natuurlijk kun je aan de hand van deze cijfers zien wat de groei is van jullie social media kanalen. Echter zeggen de stijgende cijfers lang niet alles. Ze geven slechts een oppervlakkig beeld van het succes van je social media kanalen. Uiteindelijk wil je weten of alle investeringen wat betreft tijd, kennis en geld zich hebben teruggewonnen. Hiervoor zul je dieper in moeten gaan op de social media statistieken.

In dit artikel vertel ik je 6 manieren van social media statistieken bijhouden die ervoor zorgen dat jij een beter inzicht krijgt in de cijfers van jouw organisatie.

 

Social media statistieken bijhouden: 6 manieren

 

Je social media statistieken bijhouden kan zoveel meer zijn dan alleen het tellen van het aantal likes, shares en reacties. Jij wilt toch ook weten wat het effect is van een online campagne? Of hoevaak leads en klanten online over je praten?

In dit artikel leg ik je aan de hand van 6 manieren uit hoe jij dieper in kunt gaan op de social media statistieken van jouw organisatie. Je leert meer over de waarde van deze cijfers en wat je er allemaal mee kunt.

Manier 1: CTR en het bounce-percentage

Metalen ballen

Grote kans dat jij op je verschillende social media kanalen in de gaten houdt hoeveel mensen er doorklikken op de content die je deelt. Niet gek, want de doorklikratio is een belangrijke statistiek wat betreft social media. Dit laat namelijk zien of de content die je maakt interessant genoeg is om op te klikken.

Ondanks dat je aan de hand van deze doorklikratio al ontzettend veel te weten kunt komen, wordt dit cijfer nog waardevoller wanneer je het naast het bounce-percentage legt. Dit laat zien of de personen die doorklikken alleen de desbetreffende pagina bekijken, of dat zij wellicht meerdere pagina’s op de website bezoeken.

Idealiter wil je dat mensen zoveel mogelijk tijd binnen je content hub doorbrengen en daarbij ook zoveel mogelijk pagina’s bekijken. Mocht je zien dat je bounce-percentage vanuit social media heel hoog ligt, dan kun je gaan onderzoeken waar dit aan ligt. Misschien kan het zo zijn dat je niet aan de verwachtingen van de lezer voldoet.

Vergelijk het bounce-percentage van je social media kanalen eens met het bounce-percentage van de bezoekers die via de zoekmachines of een betaalde campagne binnenkomen. Ligt het bounce-percentage van je social media lager dan van de rest, kun je constateren dat je je richt op de juiste doelgroep en dat je social media marketingstrategie succesvol is.

Manier 2: Zoveel meer dan mentions

Statistieken persona's

Op social media wordt veelvuldig gebruik gemaakt van mentions. Dit houdt in dat het desbetreffende bedrijf vermeld wordt in het berichtje van degene die het plaatst. Deze mentions zijn belangrijk, omdat je op deze manier goed in de gaten kunt houden wat mensen tegen én over je zeggen.

Echter kun je op deze manier ook in de gaten houden wat er over anderen wordt gezegd. Bijvoorbeeld over de concurrentie. Zijn klanten positiever over jou of over je grootste concurrent?

Door niet alleen je eigen mentions te tracken, maar ook die van je grootste concurrent, kun je een overzicht creëren over het aantal mentions en wat er daadwerkelijk gezegd wordt. Zo heb je een mooie graadmeter om te controleren of alles wat er over je gezegd wordt positiever of negatiever is dan bij de concurrent.

Manier 3: Het succes van comments …

Ouderwetse microfoons

Ik weet bijna zeker dat jij bijhoudt hoeveel comments er binnenkomen op jullie posts. Niet gek, want je kunt hieraan goed zien welke posts goed werken en iets losmaken bij de doelgroep en welke posts minder succesvol waren.

Toch zegt puur alleen het aantal comments niet zoveel. Wanneer je 23 comments hebt op 137 paginalikes, is dat een behoorlijk aantal. Heb je 23 comments met 13.700 paginalikes, is dat getal ineens een stuk minder indrukwekkend. Ik raad het daarom aan om het reactie-percentage te berekenen. Aan de hand van dit percentage kun je pas echt zien hoe succesvol je post was.

Het uitrekenen van dit percentage is vrij eenvoudig. Wat je doet is per post kijken hoeveel comments er zijn binnengekomen, dit deel je door het aantal volgers of paginalikes en dat getal vermenigvuldig je met honderd. Ik zal het laten zien in het voorbeeld wat ik hierboven noemde:

23 (reacties) / 137 (paginalikes) = 0,17

0,17 x 100 = 17%

In het geval van het eerste voorbeeld betekent dit dat 17% van je volgers of paginalikers een reactie op die post hebben achtergelaten. Niet slecht! Tijd voor het tweede voorbeeld:

23 (reacties) / 13.700 (paginalikes) = 0,0017

0,0017 x 100 = 0,17%

In voorbeeld nummer twee heeft slechts 0,17% van je volgers of de paginalikers gereageerd op je berichtje. Een getal waar je baas ongetwijfeld een stuk minder blij mee is.

Je kunt dit percentage per post berekenen, maar je kunt ook meerdere posts bij elkaar pakken. Dit kun je bijvoorbeeld per week, per maand of per tien posts berekenen. Zo krijg je een algemener cijfer en kun je deze eenvoudiger naast elkaar leggen.

Manier 4: … het succes van shares …

Delen van taart

Deze manier van social media statistieken bijhouden is vergelijkbaar met de manier die ik hierboven uit heb gelegd. Deze keer richt je je alleen niet op de comments, maar op het aantal shares.

De rekensom blijft hetzelfde: je deelt het aantal shares door het aantal volgers of paginalikes en vermenigvuldigt dit getal met honderd.

Ook bij deze manier raad ik het aan om meerdere posts bij elkaar te pakken of de posts over een bepaalde periode te bekijken. Waar je voor kiest is aan jou. Wel zou ik consistent blijven en de berekening hetzelfde houden als bij de manier hierboven. Zo krijg je een consistentie in je berekende percentages.

Om je een reëel voorbeeld te geven, heb ik de laatste tien posts van HEMA op Facebook bekeken. Deze posts hadden bij elkaar 377 shares. De Facebook-pagina heeft in totaal 592.028 likes. De rekensom zou hiermee als volgt worden:

377 / 592.028 = 0,00064

0,00064 x 100 = 0,064%

Wil je dit getal liever omhoog krikken? De like, share & win posts zijn nog altijd succesvol en zullen je shares in rap tempo doen stijgen.

Manier 5: … en het succes van likes

Duimpjes omhoog

Deze derde manier van social media statistieken bijhouden voelde je hoogstwaarschijnlijk al aankomen: het meten van het aantal likes.

Wederom werkt deze manier hetzelfde: je deelt het aantal likes door het aantal volgers of paginalikes en vermenigvuldigt dit getal met honderd. Ik zal het wederom toelichten aan de hand van een voorbeeld. Deze keer heb ik het aantal likes van de laatste tien Instagram-posts van de Efteling bekeken:

50.535 (likes) / 90.591 (volgers) = 0,56

0,56 x 100 = 56%

Dat is een behoorlijk percentage! Op deze manier kan de Efteling concluderen dat zij op Instagram een heel hoog like-percentage hebben. Hierdoor is de kans groot dat zij zich met dit sociale medium op de juiste doelgroep richten.

Manier 6: Het volgen van leads

Origami vogels

Deze laatste manier van social media statistieken bijhouden is misschien wel één van de meest waardevolle. Hiermee kun je namelijk leads bijhouden die voortkomen uit je social media posts. Er zit wel wat meer werk in deze manier van statistieken bijhouden.

Wanneer ik zeg dat er in deze manier meer werk zit, dan bedoel ik ook echt meer werk. Met behulp van verschillende tools kun je namelijk voor iedere social media post een eigen URL creëren. Door je landingspagina via deze tool aan een social medium te koppelen, kun je per URL exact zien hoeveel mensen erop geklikt hebben. Vanuit daar kun je ook zien of mensen geconverteerd hebben, doorgeklikt hebben naar een andere pagina of de website direct weer verlieten.

Door voor iedere post een eigen URL te creëren, kun je precies bijhouden vanuit welk platform je de meeste leads genereert. Misschien denk je nu dat de meeste bezoekers vanuit Facebook komen, maar blijkt uiteindelijk je Instagram-account een stuk populairder.

Je zult tijd moeten investeren, wil je dat deze manier van je statistieken bijhouden succesvol verloopt. Echter is het wel de manier die je de meeste duidelijkheid geeft omtrent je social media posts.

Natuurlijk is het ook mogelijk dat jouw social media kanalen meer leads genereren doordat men klikt op andere links die je deelt of op de URL die bijvoorbeeld in de biografie van je profiel staat. Deze zijn, zoals je wellicht verwacht, een stuk lastiger bij te houden. Al denk ik dat je met de hierboven geschreven methode al een stuk meer inzicht krijgt wat betreft je social media posts.

 

Conclusie

 

Je social media statistieken bijhouden is een klus die wat meer tijd vergt dan je misschien verwacht had. Het is namelijk meer dan alleen het bijhouden van hoeveel volgers je er op Instagram bij hebt gekregen of hoe vaak een post werd geliked op Facebook. Natuurlijk zijn die statistieken ook belangrijk, maar om meer waarde uit je statistieken te halen raad ik het aan om de 6 manieren uit dit artikel ook toe te passen.

Vooral het bijhouden van leads is een manier die erg waardevol is. Zo weet je precies welke bezoeker waar vandaan kwam, in hoeverre zij hebben geconverteerd of dat ze juist direct je website weer verlieten. Zeg nou zelf, deze informatie wil jij toch ook weten?

 

Welke manier van social media statistieken bijhouden ga jij uitproberen?

Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten!