De toekomst van content marketing. Gek om te zeggen, want content marketing wordt juist gezien als de toekomst binnen de marketingwereld. Inmiddels is content marketing niet meer weg te denken en stappen steeds meer bedrijven op de trein die content marketing heet.

Content marketing heeft daarmee de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Door de komst van Adblockers is het voor marketeers lang niet meer zo interessant om het volledige marketingbudget in advertenties te steken. Er wordt gezocht naar een manier om een langdurige relatie met de klant op te bouwen. Hierbij biedt content marketing de uitkomst.

Met het oog op de lange termijn, en daarmee de toekomst, zal ook content marketing mee moeten bewegen om aan de behoeftes van de klant te kunnen blijven voldoen. Om ervoor te zorgen dat jouw content ook in de toekomst relevant is en goed blijft scoren, ga ik je vertellen aan welke 8 aspecten je content moet voldoen. Zo zal de toekomst van content marketing voor jou geen verrassingen hebben!

 

De toekomst van content marketing: wat gaat er veranderen?

 

Toekomst van content marketing: loading...

Veranderingen zijn onvermijdelijk. Zoals ik in de inleiding al zei: ook content marketing zal mee moeten bewegen met alle veranderingen in de toekomst. Het feit dat bepaalde factoren op dit moment een succes zijn, geeft geen garantie dat dit over een jaar, drie maanden of over zelfs een week nog steeds zo is.

Door nu te kijken welke richting de toekomst van content marketing op gaat, kun je vandaag nog starten met het doorvoeren van veranderingen om je concurrentie voor te zijn en ook te blijven.

Zoals ik nu naar de toekomst van content marketing kijk, zijn er 8 punten die je nu al in je online marketingstrategie op kunt nemen. Op deze manier kun jij je alvast voorbereiden op de toekomst van content marketing die toch echt onvermijdelijk is.

Ik ga deze 8 punten één voor één met je doornemen.

 

1. Kwaliteit boven kwantiteit

Quality in blokjes

Wanneer je je verdiept in content marketing, of zelf al content creëert, heb je wellicht al eens gehoord over de content shock. Om ervoor te zorgen dat jij je hoofd boven water houdt gedurende deze content shock, is het belangrijk daar nu al actie op te ondernemen.

Wat er met de content shock wordt bedoeld, is dat steeds meer bedrijven zich gaan richten op content marketing. Hierdoor wordt er logischerwijs steeds meer en meer content geproduceerd. Bedrijven gaan steeds meer posten, in de hoop op deze manier op te vallen tussen de rest. Vaak komt dit de kwaliteit van de content niet ten goede.

Toch is het niet de kwantiteit die voor succes zal zorgen, maar is dat juist de kwaliteit. De consument zoekt naar kwalitatieve content die daadwerkelijk iets toevoegt. Hierdoor kun je het bijvoorbeeld overwegen om lange content te creëren.

2. Richt je op een niche

Gekleurde krijtjes

Je wilt met jouw bedrijf waarschijnlijk een zo groot mogelijke doelgroep aanspreken. Dit is een gedachtegang die veel voorkomt, omdat we denken dat we daardoor een grotere omzet kunnen halen.

Toch laat content marketing zien dat dit niet aan de orde is. Wanneer je voor een bepaalde nichemarkt wilt gaan, kun je juist beter specifiek worden. Hier schreef ik eerder ook al over in het artikel met de content marketing trends van 2017. Door je te richten op een bepaalde niche, wordt de kans veel groter dat je gevonden zult worden. Ik zal een voorbeeld geven:

Mocht je vandaag de dag een blog willen starten over fitness, is het niet verstandig om ‘de fitnesser in Nederland’ als doelgroep te pakken. Deze doelgroep is ontzettend breed en hier richten al zo ontzettend veel merken en bedrijven zich op. Je kunt je bijvoorbeeld beter richten op vrouwen die net bevallen zijn en weer richting de sportschool willen gaan om fit te worden. Op deze manier kun je veel gerichter content creëren, waarmee de kans een stuk groter is dat deze doelgroep jou als expert op dit gebied gaat zien. Een prima positie, als je het mij vraagt.

Wanneer je voor een bepaalde niche wilt kiezen, let er dan wel op dat je niet té specifiek wordt. Er moeten immers wel mensen overblijven die jouw content gaan bekijken.

3. Kun je iedereen pleasen?

Grote mensenmassa

Op het moment dat jouw content veel lezers en/of kijkers krijgt, zul je merken dat je het lang niet iedereen naar de zin kunt maken. De een leest het liefst korte artikelen, de andere lange. Iemand anders prefereert video, terwijl weer een ander zijn informatie het liefst uit infographics haalt.

Momenteel is het aan jou hoe jij je content precies deelt. De keuze is aan jou of je lange of korte artikelen deelt, je infographics creëert of jouw content deelt via video. Grote kans dat je ervoor hebt gekozen om één van deze manieren te gebruiken om je content te delen.

Toch zul je als marketeer in de toekomst toch echt mee moeten bewegen met de behoefte van je lezer/kijker, wil je dat ze jouw content hub blijven bezoeken. Doe je dit niet, dan stappen ze moeiteloos over naar een ander die wel aan de behoefte voldoet.

Wat nou als je jouw content zou creëren voor alle behoeftes en dit in in één keer aanbiedt?

Op deze manier zou je iedereen tevreden kunnen stellen met jouw content. Het vraagt een flinke investering in tijd en geld, maar het zal de investering uiteindelijk dubbel en dwars waard zijn.  Hoe dit eruit zal komen te zien, is nog niet duidelijk. Momenteel is er namelijk nog niemand die zijn content op deze manier aanbiedt.

Daar zit dus een kans! Wanneer je nu zou starten met content delen via meerdere contentvormen, weet ik zeker dat jij voor zal lopen op jouw concurrenten. Hiermee kun je nu al een monopolie creëren binnen jouw vakgebied.

4. De rol van video

Videocamera

Dat content marketing verandert, merken we zelfs op korte termijn al. Eerder schreef ik een artikel over de content marketing trends van 2017. Hier liet ik bijvoorbeeld weten dat Cisco verwacht dat dit jaar nog alle content die we dagelijks zien voor driekwart uit video zal bestaan.

Het geschreven woord zal in de nabije toekomst dus steeds meer vervangen worden door video. Niet zo gek, want maar liefst 93% van generatie Z geeft nu al aan dat zij minstens één keer per week YouTube bezoeken. Het mag duidelijk zijn dat video een enorme rol speelt in het leven van deze kinderen en jongeren.

Wanneer jij content marketing wilt blijven gebruiken als marketingvorm, is het haast onvermijdelijk dat ook jij ‘iets’ met video moet gaan doen. Nu kun je video op veel verschillende manieren inzetten, denk bijvoorbeeld eens aan een webinar of livestream. Eerder schreef ik al een artikel over de voordelen van videomarketing. Hierin kun je meer teruglezen over alle opties binnen videomarketing.

5. Een goed design loont

Verfkwasten en mengpalet

Uiteraard is het heel belangrijk om goede content te hebben, dat is immers waar het uiteindelijk om draait. Toch speelt het design van je website ook een rol bij het feit of men wel of niet op jouw website blijft hangen. Kijk maar eens naar jezelf: blijf jij voor langere tijd op een website met een lelijk ontwerp?

Wanneer alleen die website de informatie heeft die jij nodig hebt, dan heb je weinig keus. Zijn er meerdere websites over hetzelfde onderwerp te vinden? Grote kans dat je voor degene gaat met het mooiste ontwerp.

Extra tip: Zodra je een website laat ontwerpen is het goed om ook direct een mobiele website te creëren. Nu het internetgebruik wereldwijd meer vanaf mobiele apparaten wordt gedaan dan vanaf desktops, kun je als bedrijf eigenlijk niet meer zonder mobiele website.

Wist je dat Google het zelfs afstraft wanneer je geen mobiele website hebt? Zonder mobiele website zul je minder hoog in de zoekresultaten komen. Alleen daarom zou een mobiele website al een must moeten zijn.

6. Het belang van data

Research doen

In de toekomst van content marketing zullen posts gebaseerd op data nog belangrijker worden. Dat zijn ze nu al, want wanneer jij content leest waarin alle uitspraken gebaseerd zijn op verschillende onderzoeken, wil je wel weten waar deze informatie vandaan komt.

Posts waarin heel veel data tegelijk wordt geanalyseerd, ook wel big data genoemd, zijn ontzettend populair. Het is immers interessanter om te lezen over een onderzoek waarin 1 miljard Facebook-posts zijn geanalyseerd, dan wanneer dit er slechts 10 zijn. Hieruit kunnen meer gedegen conclusies getrokken worden.

In de toekomst zul jij jouw content ook steeds meer en meer moeten baseren op cijfers en data. Door hier nu al rekening mee te houden en je content beter te onderbouwen, weet je dat jouw bezoekers je content meer gaan vertrouwen.

7. Creëer je eigen data

Grafieken

Dit zevende punt over de toekomst van content marketing sluit aan op het punt wat ik hiervoor besproken heb. Ik ga het namelijk hebben over data die je zelf verzameld hebt.

Je kunt content creëren door research te doen naar wat er over een bepaald onderwerp is geschreven, dit allemaal te noteren en vanuit deze informatie een eigen artikel, e-book of video te maken. Dit is absoluut geen verkeerde manier, integendeel zelfs. Wanneer je alles goed onderbouwt met betrouwbare bronnen is er helemaal niets aan de hand.

Toch kun je eens kijken naar manieren waarmee je jouw eigen data kunt verzamelen. Het analyseren van bijvoorbeeld Facebook-posts (zie punt 6) kun je in principe ook zelf doen. Het is het waard om de gok te wagen en jezelf te richten op het creëren van eigen data. Grote kans dat anderen hun content gaan baseren op jouw resultaten.

8. Ranken op relevantie

Kalender met pins

Als content marketeer zal de term evergreen content je ongetwijfeld bekend klinken. Dit is content die niet per definitie vast zit aan een bepaalde tijd in het jaar en het om die reden altijd goed doet. Hierbij kun je denken aan ‘21 websites met de mooiste gratis stockfoto’s‘.

Het creëren van evergreen content is een efficiënte manier om nieuwe potentiële klanten via de zoekmachines binnen te halen. Je steekt slechts één keer tijd in het maken van dit artikel en het zal nog langere tijd bezoekers trekken. Ideaal, want het kost je vrijwel niets.

Helaas heb ik slecht nieuws voor de fans van evergreen content: Google zal zich in de toekomst steeds meer focussen op relevantie van artikelen en video’s.

Voorbeeld Google relevantie

Zoals je in het voorbeeld hierboven kunt zien, zie je dat er een datum onder de titel van het artikel staat. Dit is de datum waarop het artikel voor het laatst is aangepast. Hoe langer dit geleden is, hoe minder relevant Google jouw content vindt.

Je zult er voor moeten zorgen dat je jouw content regelmatig blijft updaten om ervoor te zorgen dat de informatie die erin staat relevant blijft. Zo zal jouw content beter ranken in de verschillende zoekmachines. Een klusje waar je nu alvast rekening mee kunt houden voor de toekomst.

 

Na het lezen van bovenstaande 8 punten, is te zien dat er een verandering plaats zal gaan vinden op het gebied van content marketing. Het is daarom een verstandige keuze om je nu alvast voor te gaan bereiden op de toekomst van content marketing. Door deze elementen nu al zoveel mogelijk door te voeren, weet je zeker dat je een groot deel van je concurrentie voor zult zijn. Lijkt mij een slim plan!

Welke verwachtingen heb jij omtrent de toekomst van content marketing?

Denk je dat deze 8 punten jouw content in de toekomst sterker zullen maken?

Laat het me weten door hieronder een berichtje achter te laten!

(Bron eerste foto)