Zodra je de wereld van online marketing binnenstapt zijn er twee begrippen die je al snel om de oren vliegen: SEO en SEA. De namen lijken sterk op elkaar, waardoor er tussen deze twee begrippen al gauw verwarring kan ontstaan. De een zorgt echter voor hele andere resultaten dan de ander, wat betekent dat er wel degelijk een verschil zit tussen SEO en SEA. Om ervoor te zorgen dat jij precies weet hoe je deze twee fenomenen in kunt zetten, ga ik je in dit artikel het precieze verschil tussen SEO en SEA uitleggen.

 

SEO en SEA: wat is het?

 

Voordat ik verder in kan gaan op het verschil tussen SEO en SEA, is het goed om eerst te weten wat deze twee begrippen exact inhouden. Daarnaast zal ik ook vertellen wat de voor- en nadelen van SEO en SEA zijn. Wanneer dat duidelijk is, zal een groot deel van het verschil al zichtbaar worden.

Kijk met me mee naar de begrippen SEO en SEA.

SEO: zoekmachineoptimalisatie

Allereerst kijken we naar SEO, wat de afkorting is voor Search Engine Optimization. In het Nederlands is het beter bekend als zoekmachineoptimalisatie. Anders gezegd betekent dit dat je ervoor kunt zorgen dat jouw website op een organische manier bovenaan in de resultaten van de zoekmachines komen.

Op het moment dat je gaat zoeken op bijvoorbeeld Google, zul je zien dat de bovenste resultaten het best passen bij jouw zoekopdracht. Dat komt omdat Google rankt op relevantie, bij voorkeur van betrouwbare websites. Op deze manier vindt de consument snel de informatie waar hij of zij naar opzoek is.

Doordat dit ranken van onder andere Google automatisch gebeurt, is het mogelijk om de zoekmachines een handje te helpen. Hier komt zoekmachineoptimalisatie om de hoek kijken.

Wanneer je SEO goed implementeert op jouw website, zul je een stuk beter zichtbaar en vindbaar zijn. Je helpt de zoekmachines namelijk om jouw website beter te ‘begrijpen’, wat weer in jouw voordeel werkt wanneer deze zoekmachines jou een plekje in de resultaten geven.

De voordelen van SEO

Smiley gezichtje

Wanneer je twijfelt om jouw website te optimaliseren met behulp van SEO, is het goed om de voordelen te bekijken. Deze punten kunnen jou er wellicht van overtuigen om te starten met zoekmachineoptimalisatie.

Dit zijn de vier grootste voordelen van SEO:

 • Geen advertentiekosten: Het grootste voordeel van SEO is toch wel het feit dat het je helemaal geen geld kost om bovenaan te ranken binnen Google. Deze zoekresultaten zijn organisch, waardoor er geen euro aan te pas komt.
 • Resultaten zijn duurzaam: Een goede positie binnen de zoekmachines zal zorgen voor langdurige en duurzame resultaten. Ondanks dat een ander nóg beter kan scoren dan jij, zul je nooit in één dag van pagina 1 op pagina 27 belanden. Je weet dus zeker dat je voor langere tijd  goed zult scoren.
 • Grotere geloofwaardigheid: Zoals ik eerder al aangaf, rankt Google het liefst betrouwbare website met een hoge relevantie. Dit heeft allemaal te maken met je geloofwaardigheid. Hoe hoger je in de organische zoekresultaten komt, hoe groter de geloofwaardigheid van jouw website.
 • Zoekverkeer is relevanter: Wanneer de consument specifiek ergens naar op zoek gaat en jij staat bovenaan in de zoekresultaten, is de kans groot dat ze jouw website zullen bezoeken. Een goede positie zorgt daardoor niet alleen voor meer bezoekers, maar ook voor de juiste bezoekers.

De nadelen van SEO

Zandloper

Ondanks dat de voordelen van SEO ontzettend positief zijn, kleven er ook nadelen aan het implementeren van SEO. Dit zijn de drie grootste nadelen:

 • Het kost tijd: Om via de organische weg hoog te scoren bij de zoekmachines zul je geduld moeten hebben. Het kan weken, al dan niet maanden duren voordat deze investering zijn vruchten afwerpt. Geef jezelf daarom de tijd om de beoogde resultaten te halen.
 • Resultaten zijn niet gegarandeerd: Hoe goed je SEO ook toepast binnen jouw website, resultaten zijn helaas niet gegarandeerd. Het zou zomaar kunnen dat Google haar algoritme aanpast, of dat jouw concurrentie het tóch net een beetje beter doet dan jij. Zorg er daarom voor dat je een onderzoek doet naar de juiste trefwoorden.
 • Niet eenvoudig: Dat SEO helpt om jouw website hoog te laten ranken in de zoekmachines moge duidelijk zijn. Om dit écht goed door te voeren moet het echter wel op de juiste manier zijn doorgevoerd. Dit is helaas niet zo eenvoudig als je wellicht zou denken. Hiervoor heb je iemand nodig die kennis heeft van SEO, waar je in zult moeten investeren.

SEA: zoekmachineadverteren

Jouw advertentie hier

Om het verschil tussen SEO en SEA duidelijk weer te geven, is het goed om te weten wat SEA precies inhoudt. SEA staat voor Search Engine Advertising, wat in het Nederlands zoekmachineadverteren betekent. Met SEA adverteer je met jouw website binnen de zoekmachines.

Wanneer je niet in SEO wilt of kunt investeren, of het gewoonweg te lang vindt duren, kun je kiezen voor SEA. Zo weet je zeker dat je direct bovenaan staat bij de verschillende zoekmachines, nog boven de organische resultaten. Je bent meteen in beeld bij je potentiële klanten.

Met SEA hoef je je niet druk te maken over het implementeren van de juiste zoekwoorden. Dit is misschien wel het grootste verschil tussen SEO en SEA. Op deze verschillen zal ik later dieper ingaan.

De voordelen van SEA

Getekende grafiek

Allereerst gaan we kijken naar de voordelen van SEA. Zo weet je precies wat de positieve kanten zijn aan zoekmachineadverteren.

 • Vergroot je zichtbaarheid: Dit is misschien een inkoppertje, maar ik kan er niet omheen: SEA vergroot direct je zichtbaarheid. Wanneer je investeert in een advertentie binnen de zoekmachines, verschijnt jouw website direct op de eerste pagina met zoekresultaten. Vaak zelfs nog boven de organische zoekresultaten. Men weet dus direct wie je bent.
 • Doelgericht: Binnen zoekmachineadverteren kun je zelf bepalen aan wie jij jouw advertenties wilt tonen. Het is namelijk mogelijk om je advertenties te targeten. Mocht jij je met jouw website bijvoorbeeld richten op de inwoners van Amsterdam, dan kun je de advertentie zo instellen dat alleen mensen in Amsterdam de advertentie zien. Wel zo handig!
 • Direct resultaat: Met één ding heeft SEA een grote voorsprong ten opzichte van SEO, het werkt namelijk razendsnel. Wanneer de advertentie online gaat, zul je dit direct merken in de resultaten van jouw website.
 • Precies waar je moet zijn: Zodra iemand zijn of haar probleem gaat googelen, sta jij direct prominent bovenaan de zoekresultaten. Je bent dus precies op de juiste plaats, op het juiste moment. Je biedt ze direct de oplossing voor hun probleem.

De nadelen van SEA

Handen met muntgeld

Hoe fijn de vier punten hierboven ook zijn, kleven er echter ook twee grote nadelen aan het gebruik van SEA. Dit zijn de volgende twee punten:

 • Resultaten zijn niet duurzaam: Het fijne aan een advertentie is dat je direct resultaat ziet. Echter heeft dit ook een keerzijde: zodra jouw advertentie verdwijnt, dalen je resultaten weer net zo hard als dat ze gestegen zijn. Je resultaten zijn totaal niet duurzaam, waardoor SEA echt een kortetermijnstrategie is.
 • Prijzig: De andere keerzijde van het kortstondige succes is de prijs. Afhankelijk van je sector, het bereik en de concurrentie kunnen de kosten van zoekmachineadverteren erg hoog oplopen. Daarnaast is het ook bij SEA belangrijk om te weten wat je doet. Het zou zonde zijn om (veel) geld uit te geven aan een advertentie die niet de gewenste resultaten geeft.

 

Het verschil tussen SEO en SEA

 

verschil tussen SEO en SEA in comic style

Nu je weet wat SEO en SEA inhoudt, kunnen we eindelijk kijken naar het verschil tussen SEO en SEA. Ondanks dat beide begrippen met zoekmachines te maken hebben en je er goede resultaten mee kunt behalen, vergen ze beiden een andere werkwijze.

Het grootste verschil tussen de twee ligt vooral in de prijs en de resultaten.

De prijs van het adverteren binnen de zoekmachines ligt beduidend hoger dan wanneer je kiest voor SEO. Advertenties zijn duur, al geven ze wel direct resultaat. Het is aan jou of je bereid bent deze kosten te maken.

Het optimaliseren van je website brengt geen directe kosten met zich mee. Het opzetten van een content hub en het publiceren van content brengen echter wel kosten met zich mee. De online omgeving waar jullie content op zal komen moet gebouwd worden en de content moet gecreëerd worden door werknemers of freelancers.

Daarnaast zijn de resultaten ook een groot verschil tussen SEO en SEA. Wanneer je kiest om je te richten op SEA zul je merken dat je snel resultaten boekt, maar dat deze ook weer stoppen zodra je de advertentie offline haalt. Dit betekent dat SEA een strategie is die op korte termijn goed werkt, maar die weinig tot geen zekerheden geeft wat betreft de toekomst.

SEO daarentegen kost je meer tijd, maar het zal op langere termijn wél betere resultaten geven. Doordat je op een organische manier bovenaan staat in de zoekmachines, zul je niet van de ene op de andere dag verdwijnen. Je potentiële klanten blijven jouw website dag na dag vinden. Je resultaten zijn duurzamer, waardoor SEO een langetermijnstrategie is.

 

Met het oog op de toekomst: SEO of SEA?

 

Weegschaal

Wanneer je kijkt naar SEO en SEA, is er voor beiden iets te zeggen. Met zoekmachineadverteren boek je snel resultaat, wat fijn is om je website direct een boost te geven. Zoekmachineoptimalisatie zorgt er echter voor dat je op langere termijn beter gevonden gaat en blijft worden.

Als ik kijk naar het verschil tussen SEO en SEA ben ik van mening dat je je beter op SEO kunt gaan richten. Het kost misschien wat meer tijd voordat je bovenaan de zoekresultaten te vinden bent, maar het zal voor de toekomst van jouw bedrijf wel beter zijn.

De resultaten die je met SEO boekt, zijn duurzaam. Hier zul je op langere termijn profijt van gaan hebben, doordat je iedere dag in beeld bent bij je potentiële klanten. Dit zul je niet hebben wanneer je ervoor kiest om alleen te adverteren. Natuurlijk is het leuk om een piek te zien in je resultaten, maar deze piek zal hoe dan ook van korte duur zijn.

Ik ben me ervan bewust dat SEO een investering in je bedrijf is, vooral omdat je niet direct resultaten zult boeken. Toch ben ik van mening dat SEO je op termijn meer op zal leveren dan SEA. Niet alleen qua omzet, ook wat betreft de relatie met jouw (potentiële) klanten.

Of je voor SEO of voor SEA kiest, beiden gaan gepaard met het maken van kosten. Dan kun je in mijn optiek beter kiezen voor gedegen resultaten waar je over een paar jaar nog steeds de vruchten van plukt, toch?

 

Wat is voor jou het grootste verschil tussen SEO en SEA? 

En voor welk van de twee kies jij met jouw bedrijf?

Laat hieronder een reactie achter met jouw bevindingen omtrent SEO en SEA!