Nu de populariteit van video alsmaar toeneemt, kan ik me zo voorstellen dat jij nadenkt over hoe je met jouw bedrijf video in kunt gaan zetten. Het zou zomaar kunnen dat jullie al bezig zijn met het creëren van video en daarmee ook een video marketingstrategie hebben opgezet. Om met deze video’s nog meer in te spelen op de behoefte van je (potentiële) klanten, raad ik het aan om jouw video marketing en de buyer’s journey met elkaar te combineren.

Door video’s te creëren in iedere fase van de buyer’s journey, weet je zeker dat je aan alle behoefte van potentiële klanten voldoet. Op deze manier maakt het niet uit of ze jou in de eerste of pas in de laatste fase tegenkomen.

Wil je meer weten over hoe je video marketing en de buyer’s journey met elkaar combineert? In dit artikel ga ik je er alles over vertellen.

 

Nog even kort: de buyer’s journey

 

Route 66

Alvorens ik je meer ga vertellen over hoe je video marketing en de buyer’s journey met elkaar combineert, is het goed om weer even helder voor ogen te hebben wat de buyer’s journey ook alweer inhoudt.

De buyer’s journey is in feite niets anders dan de weg die een potentiële klant aflegt, voor hij tot aanschaf van een product overgaat. Deze weg is onder te verdelen in drie verschillende fases:

 1. De bewustzijnsfase (awareness stage)
 2. De consideratiefase (consideration stage)
 3. De beslissingsfase (decision stage)

In een eerder artikel ben ik dieper ingegaan op deze drie verschillende fases. Mocht je meer willen weten over de buyer’s journey en hoe je deze precies op moet zetten, dan raad ik je aan om het artikel ‘Dit Is Waarom Het Maken Van Een Buyer’s Journey Een Must Is Voor Iedere Webshop‘ eens door te lezen.

 

De populariteit van video

 

Oude filmtapes

Eerder schreef ik een artikel over hoe je content marketing in kunt zetten in de buyer’s journey. Hierin liet ik onder andere drie voorbeelden zien van bedrijven die content marketing inzetten in hun webshop. Bij twee van de drie voorbeelden werd video gebruikt als contentvorm.

Het is heel slim van deze bedrijven om gebruik te maken van video. Het lijkt er namelijk op dat video dé contentvorm van de toekomst is. In een eerder artikel over de content marketing trends van 2017 liet ik weten dat Cisco verwacht dat dit jaar nog 75% van alle content uit video zal bestaan.

Content als artikelen en e-books zullen steeds meer vervangen worden door video. Dat is geen gekke verandering, aangezien jongere generaties steeds meer gefocust zijn op video. Zo geeft zeker 93% van generatie Z nu al aan dat zij minstens één keer per week op YouTube te vinden zijn. Video speelt een enorme rol in het leven van deze kinderen en jongeren. En laat deze generatie nou net de toekomst zijn…

 

Video marketing en de buyer’s journey: content voor iedere fase

 

Nu je weet waarom video een belangrijke stap is voor de toekomst van jouw bedrijf, kunnen we gaan kijken naar hoe je video marketing en de buyer’s journey met elkaar kunt combineren.

Ik ga dit doen door de drie fases van de buyer’s journey één voor één door te lopen. Per fase licht ik toe wat de invloed van video is en wat voor soort video je zou kunnen gebruiken. Zo weet jij precies hoe je aan de slag kunt met video marketing en de buyer’s journey.

Video in de bewustzijnsfase

Filmen met mooi uitzicht

Wanneer een potentiële klant zich in de bewustzijnsfase bevindt, wil jij er natuurlijk voor zorgen dat je met jouw bedrijf al zichtbaar bent. In deze fase laat je zien dat je er bent en dat jouw bedrijf bestaat. Ook maak je de kijker er op dit moment op attent dat jij er bent om een desbetreffend probleem op te lossen.

In deze fase is het belangrijk dat je authentiek bent en dicht bij jezelf blijft. De content moet matchen bij wat jouw bedrijf probeert uit te stralen. Het maken van een hysterisch filmpje is wellicht leuk voor kinderen, maar zal een stuk minder goed passen wanneer je met jouw bedrijf uitvaarten verzorgt.

Denk in deze fase ook goed na over hoe en waar je jouw video’s wilt gaan delen. Ik raad het aan om je video’s sowieso op jouw content hub te plaatsen, maar ik zou ook zeker gebruik maken van YouTube. YouTube is namelijk de tweede grootste zoekmachine op het wereldwijde web en daarnaast ook de derde best bezochte website ooit.

Wanneer je jouw video’s uploadt op YouTube en optimaliseert voor zoekmachines, weet ik bijna zeker dat je hoog met jouw video’s hoog zult ranken.

Wat voor soort video?

Studiolicht

In de bewustzijnsfase maak je een andere type video dan in de latere twee fases. Video’s die goed bij deze fase passen, zijn de volgende:

 • How-to video’s: Laat door middel van video laat je zien hoe jij op een nieuwe en creatieve manier een bepaald probleem op zou lossen. Baseer de lengte van je video op de complexiteit van het probleem. Hierin kun je variëren, om het niet eentonig te maken;
 • FAQ video’s: Veel bedrijven hebben een frequently asked questions pagina. Deze pagina bevat vaak alleen maar tekst, maar dit kun je ook in videovorm doen. Laat een aantal mensen van jouw team de meest gestelde vragen beantwoorden om op deze manier nieuwe potentiële klanten te werven;
 • Webinars: Het klinkt misschien gek om in deze fase al een webinar te organiseren. Toch is het idee niet zo heel raar wanneer je er langer over nadenkt. Door zo’n webinar kun je een probleem creëren, waarop de kijker denkt dat ze wel naar jou MOETEN komen. Richt je webinar op een algemeen onderwerp, waar meer mensen naar op zoek zijn;
 • Bedrijfsvideo: Wil je de kijker juist kennis laten maken met jouw bedrijf? Het maken van een bedrijfsvideo waarin je de cultuur van jouw bedrijf laat zien kan hier uitkomst bieden. Op deze manier laat je de kijker op een luchtige manier kennis maken met jouw bedrijf en alles wat je te bieden hebt;
 • ‘Snack’ video’s: Dit is het type video wat de potentie heeft om viral te gaan. Deze video’s hebben niet direct iets te maken met het creëren van een probleem of het bieden van een oplossing. Integendeel, het zijn grappige, creatieve, korte video’s die niet aan een bepaalde verwachting voldoen. Toch zullen ze jouw doelgroep wel direct aanspreken. Zo bouw je in ieder geval een naam op.

Zoals je ziet zijn er in deze eerste fase een aantal type video’s die je zou kunnen maken. Het is hier vooral belangrijk om naar jouw bedrijf te kijken, want niet ieder type video zal, zoals ik eerder ook al zei, bij jou en je bedrijfscultuur passen.

De kwaliteit van je video’s hoeft in deze fase nog niet direct het beste van het best te zijn. In deze fase is de potentiële klant zich immers nog maar net bewust van zijn probleem. Goed is in dit geval goed genoeg.

Video in de consideratiefase

Close-up van camera

Nu de potentiële klant zich er van bewust is dat hij een probleem heeft, wordt het tijd om daar opvolging aan te geven. Tijd om met video marketing en de buyer’s journey de volgende stap te zetten.

Ze weten nu wie je bent, dus het wordt tijd om te laten zien wat je met jouw bedrijf in huis hebt. Je kunt dieper ingaan op jouw expertise en je kennis delen. Op deze manier zal de potentiële klant jou als expert gaan zien, wat in de derde fase alleen maar in je voordeel kan werken.

Ook in de consideratiefase is het verstandig om je video’s zowel op je content hub als op YouTube te plaatsen. Wanneer je de juiste zoekwoorden gebruikt, zal iemand die jouw bedrijf in de eerste fase wellicht gemist heeft je alsnog kunnen vinden.

Wat voor soort video?

Filmen van webinar

In deze fase sla je een andere weg in dan wat je deed met de video’s in de eerste fase. Je gaat veel meer uitleggen en dieper in op de materie waar jij een hele hoop over weet. Je kunt jezelf op deze manier wegzetten als een ware expert op jouw vakgebied.

Video’s die goed bij de consideratiefase passen zijn de volgende:

 • ‘Hoe werkt het’ video’s: In dit type video kun je ingaan op de producten die je verkoopt. Dit zijn over het algemeen korte video’s waarin uitgelegd wordt hoe product X nou exact werkt. Simpel, maar wel erg effectief;
 • Presentatie video’s: Wanneer een korte video met een uitleg van een product niet matcht met hetgeen wat jouw bedrijf verkoopt, heb je misschien meer aan een presentatie video. Hierin kun je een probleem pakken en hier aan de hand van je eigen visie een oplossing aan koppelen. Hierdoor krijgt de kijker vertrouwen in jou en je kennis, en is de kans groter dat ze in fase 3 voor jou kiezen;
 • Behind the scenes video’s: Mensen zijn over het algemeen ontzettend nieuwsgierig. Een achter de schermen video geeft jou de kans om aan de nieuwsgierige behoefte van je potentiële klant te voldoen, terwijl je direct jouw bedrijf precies neer kunt zetten zoals jij dat graag wilt. Zo bouw je een betere vertrouwensband op met je potentiële klant;
 • Host een virtueel evenement: Heb je meer te vertellen dan alleen een korte video? Je kunt dan ook een virtueel evenement hosten, wat tegenwoordig eenvoudig kan door middel van een livestream. Dit geeft jou en de kijker meer tijd om een band met elkaar op te bouwen. Jij kunt jezelf goed presenteren en het geeft de kijker een kans om vragen te stellen.

Wederom zal niet ieder type video bij de sfeer van jouw bedrijf passen. Het is goed om voor het type video te kiezen waarin jij je het meest vertrouwd voelt. Hierdoor zul je meer authenticiteit uitstralen.

Gaf ik bij de video’s van fase 1 aan dat de kwaliteit niet extreem hoog hoefde te zijn, is dit bij fase 2 een heel ander verhaal. Hier moet de kwaliteit juist het allerbest zijn, wil jij boven je concurrentie uitstijgen. Deze fase is namelijk heel belangrijk voor de beslissing die jouw potentiële klant gaat maken in fase 3.

Video in de beslissingsfase

Movie clapper

Tijd voor de derde en laatste combinatie van video marketing en de buyer’s journey. In deze fase weet de potentiële klant goed wat hij wil en staat hij op het punt zijn keuze te maken. Het maken van een video die aansluit op de behoefte van deze klant is een stuk lastiger dan in de eerste twee fases.

Toch kan ook hier video van invloed zijn op de beslissing van de potentiële klant. Je weet in deze fase immers al goed waar hij naar op zoek is, dus hier kun je handig op inspelen. De video zal hiermee een persoonlijkere draai krijgen dan zijn voorgangers.

Doordat deze video’s een stuk persoonlijker zijn, is het niet verstandig deze te delen op jouw content hub. Je kunt er bijvoorbeeld beter voor kiezen om de video direct naar de potentiële klant te sturen. Zo voelt het voor de klant alsof jij deze video speciaal voor hem hebt gemaakt.

Wat voor soort video?

Filmen met green screen

Binnen deze laatste fase van de buyer’s journey zul je wederom een heel ander soort video moeten maken, wil je nog invloed kunnen uitoefenen tijdens het keuzemoment.

 • Delen van succesverhalen: De naam zegt het eigenlijk al: bij deze video deel je succesverhalen van jouw bedrijf. Hierin kun je vertellen welke resultaten je met eerdere klanten of opdrachten hebt behaald. Hierdoor laat je zien dat het product wat jij aanbiedt ook écht werkt;
 • Persoonlijke video: Wanneer je merkt dat de potentiële klant nog nét een duwtje in de rug nodig heeft, kun je het overwegen om een persoonlijke video te maken waarin je de CEO van het bedrijf direct aanspreekt. Hierdoor laat je zien dat jij bereid bent om net dat beetje extra te doen binnen de relatie met de (potentiële) klant. Grote kans dat dit hem overhaalt om wel die deal met jou te sluiten;
 • Verhalen van klant: Mocht je liever niet jouw eigen succesverhalen willen delen, dan kun ook vragen of jouw klanten dit voor je willen doen. Dit worden ook wel testimonials genoemd. Dit hoeven geen ellenlange video’s te zijn, integendeel zelfs. Dit soort video’s hoeven maximaal 1 minuut te duren. Ook dit is een manier van je succes laten zien.

Kies ook bij deze laatste fase voor het type video die bij jouw bedrijf past. De combinatie video marketing en de buyer’s journey werkt alleen wanneer je dicht bij jezelf blijft. Het zou zomaar kunnen dat je besluit om in deze laatste fase helemaal geen video in te zetten. Die keuze is geheel aan jou.

Waar kwaliteit bij fase 2 heel belangrijk is, is dat bij deze laatste fase iets minder van belang. Let er wel op dat er geen groot verschil ontstaat tussen de video’s uit fase 2 en fase 3. Je wilt immers niet dat de potentiële klant afhaakt omdat de kwaliteit ineens een stuk minder is. Dat zou zonde zijn!

 

Zoals je kunt lezen is video marketing en de buyer’s journey een combinatie die heel goed samengaat. Met oog op de toekomst is het verstandig om nu al te beginnen met het creëren van video, zodat je je concurrentie voor kunt blijven. Het opstellen van een video marketingstrategie kan je helpen om te bepalen wat voor soort video je gaat maken en waar je deze gaat verspreiden. Op deze manier weet jij precies hoe je video in moet gaan zetten binnen de buyer’s journey.

Wil jij video marketing en de buyer’s journey met elkaar gaan combineren?

Of geloof jij erin dat jouw bedrijf ook zonder video kan?

Deel jouw mening door hieronder een comment achter te laten!