Gebruik jij virtual reality marketing? Nee? Lees hier waarom deze nieuwe marketingtool dé toekomst is!

Wij als mens zijn onszelf en de wereld om ons heen steeds opnieuw aan het uitvinden. Allerlei nieuwe ideeën worden omgezet naar werkelijkheid. Waar we vroeger nooit gedacht hadden een tweede realiteit waar te kunnen nemen door een bril, staat dit vandaag de dag toch echt te gebeuren.

Virtual reality (VR) leek een ver-van-ons-bed-show, maar ook deze show komt dichterbij. En wel zó dichtbij dat we er als marketeers eigenlijk niet meer omheen kunnen.

Volgens Digi-Capital is virtual reality eind 2020 een markt waarin maar liefst 30 miljard dollar omgaat. Dit betekent dat deze markt de komende jaren een enorme vlucht zal nemen.

Daar wil jij toch ook bij zijn?

 

Virtual reality: de nieuwe digitale duizendpoot

 

vr-bril-in-vensterbank

Door middel van VR kunnen we ons, terwijl we in deze wereld staan, begeven in een compleet nieuwe wereld. Je stapt als het ware in een tweede dimensie terwijl je fysiek nog in de eerste dimensie aanwezig bent.

De techniek is zo ver ontwikkeld, dat door middel van computers deze tweede dimensie gegenereerd kan worden. Door middel van speciale VR-brillen kunnen we deze wereld binnenstappen en lijkt het of we daar ook echt zijn.

Je kunt om je heen kijken en de digitale wereld ervaren zoals je de wereld op aarde ook ervaart. De ervaring is, zoals dat heet, levensecht.

Deze nieuwe technologie kan op veel verschillende manieren gebruikt worden en kent verschillende gradaties. Dit laatste heeft vooral met de mogelijkheden van de techniek te maken.

In het algemeen wordt VR vooral gebruikt in de wereld van het gamen en beleven. Zo speel je niet langer een spelletje waarbij je naar een scherm staart, maar brengt VR je ín die gamewereld. Je maakt echt onderdeel uit van de game, in plaats van de toeschouwer die je was vanaf de bank.

Ook wordt VR gebruikt om jou dingen te laten beleven. Je kunt op plekken op de wereld rondlopen waar je anders nooit zou komen of een stad van duizenden jaren geleden ontdekken.

Virtual reality marketing is, door de steeds betere beschikbaarheid van deze technologie, de volgende stap.

 

Virtual reality marketing: zo zet jij VR in

 

vr-brillen-in-de-winkel

We kunnen gewoonweg niet meer om VR heen in de toekomst. Wanneer je VR gebruikt binnen je marketing kun je leuke, interessante en bindende elementen gebruiken.

Ik zal hieronder een aantal van die toepassingen van virtual reality marketing noemen. Wellicht zit er een toepassing bij die goed aansluit bij jouw bedrijfsvoering en marketingstrategie!

1. Maak van je verpakking een VR-bril

Om virtual reality marketing te kunnen gebruiken is één onderdeel cruciaal: de VR-bril. Zonder bril kan de gebruiker jouw campagne namelijk niet optimaal bekijken.

Nu is het zo dat VR-brillen erg in prijs kunnen verschillen en zullen consumenten de meest dure brillen niet aanschaffen om jouw boodschap te gaan bekijken. Je wilt echter wel meer mensen bereiken dan alleen de early adapters die al een VR-bril hebben.

Om jouw doelgroep te vergroten en ervoor te zorgen dat meer mensen toegang hebben tot jouw nieuwe advertentie, is er de optie om van je verpakking een VR-bril te maken.

Voorbeeld: de Happy Goggles van McDonald’s

 

Het begon met de dertigste verjaardag van het bekende Happy Meal van McDonald’s. De Happy Meal-doos, speciaal ontwikkeld voor de jonge bezoeker van de McDonald’s, was ter ere van deze verjaardag om te bouwen tot een VR-bril: de Happy Goggles.

Deze zelf te vouwen VR-brillen waren in zeven vestigingen van McDonald’s in Zweden te verkrijgen. Voor het gebruik van de VR-bril heeft McDonald’s in samenwerking met het Zweedse ski-team een spelletje ontwikkeld welke met de VR-bril te spelen is.

Voorbeeld: de Beer Goggles van Budweiser

beer-goggles-budweiser
(Foto)

Voor de NBA wedstrijd tussen de Cleveland Cavaliers en de Hawks liet Budweiser speciale Beer Goggles ontwikkelen. Deze VR-brillen werden aan de eerste 750 bezoekers van de wedstrijd gegeven.

Het ontwerp van de bril maakte het mogelijk om twee blikken Budweiser te dragen ín de bril. Eenmaal op je plek kon je de biertjes eruit halen, je smartphone erin zetten en genieten van verschillende basketbal acties in virtual reality.

2. Maak een 360° video

360-graden-videocamera

Een populaire manier om gebruik te maken van virtual reality marketing is de 360° video. Deze manier van opnemen stelt je in staat om de gebruiker 360° om zich heen te laten kijken tijdens het afspelen van de video.

Als gebruiker kijk je dus niet meer recht voor je uit naar wat er getoond wordt op je scherm, maar maak je als het ware deel uit van de omgeving. Deze video’s worden gemaakt aan de hand van speciale camera’s welke in 360° filmen.

Voordeel van gebruik maken van een 360° video, is dat deze ook zonder speciale VR-bril te bekijken is. Op deze manier kunnen ook mensen via de desktop of hun mobiele telefoon genieten van de video. Wanneer je de video bekijkt via je desktop kun je namelijk met je muis het beeld draaien. Wanneer je op je telefoon kijkt kun je je telefoon draaien en op die manier om je heen kijken. Al blijft de ervaring mét VR-bril toch de meest speciale.

Voorbeeld: de divecoaster ‘Baron 1898’ van de Efteling

 

Ter promotie van de nieuwste attractie Baron 1898 heeft de Efteling een 360° video gemaakt van een rit in deze bijzondere achtbaan.

Door middel van VR lijkt het bijna alsof je écht in Baron 1898 stapt en de gehele rit meemaakt. Tijdens de rit kun je om je heen kijken en alles zien en meemaken alsof je daadwerkelijk in de Efteling bent.

Door het succes van de 360° video van Baron 1898, heeft de Efteling een tweede 360° video gemaakt. Zo kun je vanaf de bank ook de houten achtbaan Joris en de Draak beleven.

3. Maak een VR-app

Naast een 360° video is het ook mogelijk om een app te maken waarin je gebruik maakt van de mogelijkheden van virtual reality marketing.

Heb je bijvoorbeeld een showroom? Dan kun je deze in een app tonen door middel van VR. Dit geeft consumenten de mogelijkheid om ook thuis of op het werk even door jouw showroom te lopen en naar je producten te kijken.

Daarnaast kun je ook je stad of museum promoten met een app. Op die manier kunnen mensen kennis maken met je stad voordat ze langskomen. Het kan nét dat duwtje in de rug zijn waardoor ze besluiten een bezoek te plannen.

De mogelijkheden zijn eindeloos!

Voorbeeld: Rukkus

befunkycollage2

Rukkus is een Amerikaanse website waar je voor verschillende concerten en sportwedstrijden tickets kunt kopen. Wanneer je tickets wilt kopen is het altijd lastig om te bepalen welke plaatsen je wilt. Dit omdat je in veel gevallen de zaal niet kent en geen idee hebt wat je zicht op het podium of het veld precies is.

Rukkus heeft voor dit probleem een oplossing gevonden. Wanneer je de app download is het mogelijk om, tijdens het bestellen, door middel van VR de gekozen plaatsen te bekijken. Zo zie je precies waar je zit en wat je zicht zal zijn.

Super handig! Het zijn 360° afbeeldingen waarvan gebruik wordt gemaakt door Rukkus, maar je zou hier ook 360° video’s van kunnen maken voor een optimale ervaring vooraf.

4. Gebruik Google Cardboard

google-cardboard-vr-bril
(Foto)

Eerder vertelde ik al dat het natuurlijk handig is dat jouw doelgroep ook toegang heeft tot VR wanneer jij hier gebruik van wilt maken.

Het is mogelijk om van bijvoorbeeld je verpakking een VR-bril te maken, maar niet ieder bedrijf heeft de mogelijkheden zoals McDonald’s of Budweiser die hebben. Vandaar dat ik je kennis wil laten maken met Google Cardboard.

Wanneer je naar de website van Google Cardboard gaat, zie je een uitgebreide collectie van VR-brillen welke goed betaalbaar zijn. Je kunt ze laten personaliseren zodat ze precies aansluiten bij jouw campagne of bedrijf. Het is een makkelijke en betaalbare manier om jouw doelgroep kennis te laten maken met VR. Stuur ze een bril op of deel ze uit!

Je kunt via Google Cardboard zelf je eigen VR-apps ontwikkelen die je klanten vervolgens kunnen downloaden en bekijken.

 

Maar hoe zit het met de inhoud van de boodschap?

 

Je bent nu op de hoogte van de verschillende mogelijkheden van VR als marketingtool. Je kunt je eigen VR-brillen laten maken en verspreiden. Of wat dacht je van het maken van een eigen app of 360° video?

Nu ken je de middelen, maar hoe zit het eigenlijk met de inhoud van de content wanneer je adverteert door middel van VR? Kun je gewoon je bestaande content omtoveren tot het geschikt is voor VR? Of is het misschien goed om een andere weg in te slaan en content speciaal voor VR te creëren? En zo ja: waar moet de inhoud dan aan voldoen?

Mocht je specifieke antwoorden zoeken op deze vragen, dan is het nooit verkeerd een bureau in te schakelen dat hier ervaring mee heeft. Om je niet helemaal met lege handen achter te laten, zal ik hier alvast een aantal tips geven.

Tip 1: Laat jouw klanten ervaren wat ze krijgen

360-graden-foto

Door middel van bijvoorbeeld een app of een 360° video kun je je klanten laten ervaren wat ze krijgen voordat ze tot de koop overgaan.

Wanneer je een keuken koopt of een vakantie boekt, is het altijd maar afwachten of het resultaat dat is wat je er ook van verwacht had. Er blijft om die reden altijd een kleine twijfel bij klanten of ze iets wel of niet moeten aanschaffen.

Om eventuele twijfel weg te nemen kun je goed gebruik maken van VR. Het is met VR bijvoorbeeld mogelijk om een interactieve ervaring met het product aan te gaan. Zo bestaat er software die je kunt gebruiken om de keuken die mensen willen aanschaffen, in een virtuele wereld tot leven te laten komen. Op die manier kunnen mensen eerst even door hun nieuwe keuken lopen voordat ze de knoop doorhakken.

Dit kun je overigens ook doen wat vakanties betreft. Laat klanten door middel van VR kennismaken met de omgeving en het hotel.

Door jouw klanten op deze manier te laten ervaren, vergroot je hun behoefte om de keuken daadwerkelijk te kopen of de vakantie te boeken. Je neemt op deze manier eventuele twijfel weg doordat je de ervaring deels al hebt kunnen aanbieden.

Extra: Dit geldt ook voor het laten zien van showrooms door middel van VR. Op die manier weet de klant al wat hij wil voordat hij er überhaupt is! Keuzes kunnen sneller en beter gemaakt worden.

Tip 2: Betrek de fans bij jouw verhaal

Heb je een film gemaakt en wil je deze gaan promoten? Of komt er binnen kort een nieuw boek uit dat jij verkoopt? Dan is het goed om VR te gebruiken om de mogelijke koper bij het verhaal te betrekken.

VR zorgt ervoor dat jouw klanten zich helemaal kunnen onderdompelen in het verhaal. Zo heeft Sony Pictures Home Entertainment ter promotie van die film The Walk gebruik gemaakt van VR. Je kon een app downloaden waarmee je zelf al over het touw tussen de World Trade Center torens kon lopen. Op die manier was het mogelijk het verhaal van de film te ervaren en werd je er nog meer bij betrokken. Je ‘kent’ op die manier namelijk het gevoel wat de hoofdpersoon in de film heeft.

Tip 3: Maak advertenties leuk

klein-kind-met-vr-bril

Steeds meer raken wij gewend aan de aanwezigheid van advertenties. Deze gewenning is zelfs zo aanwezig, dat sommigen bang zijn dat mensen niet meer gevoelig zijn voor reclame.

Ook bevindt online marketing zich in wat zwaarder weer, omdat veel mensen adblockers hebben ontdekt. Het is om die redenen dat ik van mening ben dat je vandaag de dag verder moet kijken dan advertenties alleen. Creëer meerwaarde door middel van het verschaffen van content.

Met andere woorden: geef wat aan de klant zonder daar wat voor terug te willen. Bouw een band op en laat zien dat jij ze begrijpt.

VR is hier een uitermate geschikt middel voor. Maak een leuke game en je klanten zullen een leuke tijd beleven. Op deze manier zijn de klanten toch met jouw merk bezig en is het een advertentie, maar ze zullen dit niet direct zo ervaren.

 

Samenvatting

 

Het moge duidelijk zijn dat VR in de toekomst zeker gebruikt zal worden voor marketingdoeleinden. Virtual reality marketing is niet alleen leuk voor de ontvanger, maar voor jou als ondernemer ook nog eens breed in te zetten.

Maak een video, geef VR-brillen weg of ga over de top met een geheel eigen game. Wat je ook wilt doen: virtual reality heeft de mogelijkheden.

Aangezien we bij het gebruik van VR niet meer op de ouderwetse manier adverteren komt er bij virtual reality marketing ook qua boodschappen vernieuwing kijken. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid je klanten nog meer bij jouw product te betrekken. Het is zelfs mogelijk om advertenties voor de ontvanger leuk te maken!

Ga jij de uitdaging aan?

 

Maak jij al gebruik van virtual reality marketing?

Of denk je dat VR zo’n vlucht niet zal nemen?

Deel jouw ervaringen en ideeën in de comments hieronder!