Wanneer je denkt aan Instagram, denk je aan een sociaal medium vol met foto’s en korte video’s. Dat is immers waar Instagram voor gemaakt is: het delen van visuele content. Ik kan me voorstellen dat wanneer jouw bedrijf content deelt op Instagram, het soms lastig kan zijn om de juiste content te vinden. Daarom deel ik vandaag 7 succesvolle voorbeelden op Instagram met je.

Op deze manier kun je inspiratie opdoen voor het inzetten van de Instagram-pagina van jouw bedrijf. En van wie kun je beter leren dan van de beste op het medium? Precies, dat dacht ik ook.

 

De 7 beste voorbeelden op Instagram

 

Retro camera's

Eerder schreef ik al een artikel over de succesfactoren van het delen van content op Instagram. In dit artikel kun je lezen welke verschillende opties er zijn binnen Instagram en hoe je dit met jouw bedrijf succesvol in kunt zetten. Ook bespreek ik daar de basis van Instagram en hoe het in zijn werk gaat.

Ben je minder bekend met Instagram? Dan raad ik je aan eerst dat artikel te lezen. Zo weet jij straks alle ins & outs van het medium dat Instagram heet.

Nu je weet hoe je Instagram precies in kunt zetten, ga ik je vertellen over de 7 beste voorbeelden op Instagram. Het kan soms best lastig zijn om te bepalen hoe jouw bedrijf Instagram precies in wil gaan zetten. Welke visuele content wil je gebruiken en hoe kun je daarmee de doelgroep bereiken?

Een ding dat je daarbij kan helpen is door gewoonweg te kijken hoe anderen het doen. Door inspiratie op te doen bij anderen weet jij precies wat je wel en ook wat je niet wilt. Houd natuurlijk wel je doelgroep in je achterhoofd. Niet alle vormen van content delen is geschikt voor iedere doelgroep. Bekijk hieronder de 7 voorbeelden op Instagram en ga vervolgens bij jezelf na welke dingen je kunt implementeren in jullie eigen Instagram-strategie.

Voorbeeld 1: GoPro

Photo of the Day! @ghetto_luxury bringing the ?! . . . #GoPro #ArcticCircle #Finland?? #Aurora

Een foto die is geplaatst door gopro (@gopro) op

In het eerste voorbeeld bespreek ik het merk GoPro. Mocht je nog niet bekend zijn met dit merk, dan laat ik je er graag kennis mee maken. GoPro is een merk dat kleine camera’s verkoopt die ontzettend veelzijdig zijn. De camera’s zijn niet alleen van topkwaliteit, ze zijn er ook nog eens op gemaakt om mee op avontuur te gaan.

Een GoPro kun je vastmaken aan je helm tijdens het snowboarden, kan aan een drone vastgemaakt worden en is waterdicht waardoor je ermee kunt gaan duiken. Het is dan ook een veelgebruikte camera door reizigers, sporters en backpackers. De kwaliteit van de foto’s en video’s is enorm hoog, waardoor je er de mooiste plaatjes mee kunt schieten.

Op het Instagram-profiel van GoPro zie je dan ook de allermooiste foto’s en video’s voorbij komen. Ondanks dat hun feed een feestje is om te bekijken, is dat niet eens het allerbeste wat zij op het sociale medium doen. Zij vragen namelijk gebruikers om hun foto’s op Instagram te zetten met #GoPro. Slim, want zo laat je gebruikers gelijk jouw merknaam promoten bij hun post.

En zelfs dát is nog niet het allerslimste. Dagelijks wordt er één foto uitgekozen die is geplaatst met #GoPro, die GoPro vervolgens op hun eigen profiel plaatst. Mét credits naar de fotograaf. Zo wordt jouw foto in een klap gedeeld met bijna 11,5 miljoen volgers. Kun je je voorstellen wat dat met het fanatisme van je volgers doet? Iedereen wil natuurlijk zijn of haar foto op het profiel van GoPro hebben!

Voorbeeld 2: Target

Poppin’ and shoppin’ on #NationalPopcornDay!

Een foto die is geplaatst door Target (@target) op

Target is een winkelketen die we hier in Nederland niet kennen, maar in Amerika is het met maar liefst 1802 winkels één van de grootste winkelketens. Bij Target verkopen ze alles voor in en rondom het huis. En wanneer ik alles zeg, dan bedoel ik ook écht alles. Van meubelstukken tot aan kleding en van DVD’s tot aan je dagelijkse boodschappen. Je hoeft niet eens meer naar een andere winkel.

Doordat Target zo veel verschillende producten verkoopt, kan het lastig zijn om een goede strategie voor Instagram te hebben. Waar leg je nou de nadruk op?

Op de Instagram-pagina van Target leggen ze niet zozeer de nadruk op hun producten, maar ligt deze juist op de doelgroep. Wanneer je door de feed van Target scrolt, zie je kleurrijke plaatjes die toch echt een vrouwelijk tintje hebben. Hiermee focust Target zich overduidelijk op de (jongere) dames onder ons.

Door de vele posts met elkaar af te wisselen heeft Target een mooie balans in hun Instagram-gebruik. Ze wisselen de type producten met elkaar af, spelen in op actualiteiten en werken her en der met influencers. Dit alles doen ze met een knipoog, waardoor de content niet te zwaar is. Een mooi voorbeeld van hoe je Instagram succesvol in kunt zetten!

Voorbeeld 3: Hunkemöller vs. Livera

In dit artikel laat ik je voorbeelden op Instagram zien die goed werken. Toch kan ik het niet laten om ook te laten zien hoe iets niet moet. In dit voorbeeld ga ik twee dezelfde soort winkelketens met elkaar vergelijken: Hunkemöller en Livera.

Deze twee winkels verkopen hetzelfde product, namelijk lingerie en bijbehorende accessoires. Toch lijkt de één succesvoller op Instagram dan de ander. Ik ga het je aan de hand van twee voorbeelden laten zien.

Sale musthave! #livera #sale #lovelyitems #bestprice

Een foto die is geplaatst door Livera (@liveranl) op

Het eerste voorbeeld is van Livera. Hierboven zie je dat zij een lingeriesetje hebben neergelegd en deze vervolgens hebben gefotografeerd. Zoals je ziet oogt het een beetje rommelig en doet de hoek waaruit de foto is genomen niet veel goeds voor het plaatje. Verder zijn ook de kleuren niet zo helder. Het plaatje kreeg uiteindelijk slechts 39 likes.

Niet alleen de foto is niet zo succesvol, ook de bijgevoegde tekst is helemaal niet sterk. Zoals je ziet focussen ze zich heel erg op het feit dat het sale is, iets wat je op Instagram beter niet kunt doen. Gebruikers van Instagram willen graag foto’s (of video’s) die ze inspireren en die pas op de tweede plaats iets verkopen. Zorg er dus voor dat jouw posts nooit als advertentie overkomen.

New in! Tap the ❤️ if you like bra set Floor #newcollection #musthave #lace #hunkemöller

Een foto die is geplaatst door Hunkemöller (@hunkemoller) op

Het tweede voorbeeld is van Hunkemöller. Zoals je ziet werkt deze foto een stuk beter dan de vorige. Het setje ligt mooi strak op de achtergrond en het is recht van boven gefotografeerd. Het blauw van de lingerie steekt mooi af tegen het witte van de achtergrond. Al met al geeft het een mooi plaatje.

Niet alleen de foto is een stuk mooier, de tekst die Hunkemöller heeft toegevoegd werkt een stuk beter. Zo zie je meteen dat deze set van de nieuwste collectie is en nog maar net binnen is. Verder vragen ze om de foto te liken wanneer jij als volger dit een mooi setje vindt. Met #musthave geven ze aan dat je dit setje eigenlijk niet mag missen. Het is daardoor niet voor niets dat deze foto bijna 11.000 likes kreeg.

Voorbeeld 4: Cheap Monday

Voorbeelden op Instagram: Cheap Monday

Het vierde voorbeeld in het rijtje van voorbeelden op Instagram is voor modemerk Cheap Monday. Dit merk richt zich op jongeren die een edgy, haast hipster stijl hebben. Dit zie je aan de kleding die zij verkopen, maar vooral ook aan de foto’s die zij op Instagram plaatsen.

Doordat alle foto’s eenzelfde stijl hebben, matcht het mooi bij elkaar in de feed van de pagina. Echter is dat niet het enige pluspunt van Cheap Monday. Doordat alle foto’s een herkenbare stijl hebben, zullen de volgers het merk ook sneller herkennen in hun tijdlijn.

Weet je wat nou het allermooist is aan deze feed? Nagenoeg alle foto’s worden gemaakt door de gebruikers van het merk. Cheap Monday vraagt volgers namelijk hun look te uploaden met #cheapmondaylook. Dagelijks reposten zij de mooiste foto, waarbij de maker van de foto ook credits krijgt. Eigenlijk hetzelfde als wat GoPro ook doet. Zo motiveer je jouw klanten om nét dat stapje extra te zetten.

Voorbeeld 5: Ben & Jerry’s

Scooping out another round of Guess This Flavor ?⁉️ Check our story for the answer, and tag a friend to see if they can figure it out!

Een foto die is geplaatst door Ben & Jerry’s (@benandjerrys) op

Tijd voor wat lekkers! In dit voorbeeld neem ik je mee in de wereld van Ben & Jerry’s. Dit merk staat bekend om zijn ijzersterke storytelling. In alle uitingen die Ben & Jerry’s maakt, komt het verhaal wat zij willen vertellen naar voren. Dit komt, zoals je waarschijnlijk al verwacht, ook naar voren op hun Instagram-profiel. Daardoor kan dit merk niet ontbreken in dit rijtje van voorbeelden op Instagram.

De kracht van dit berichtje is heel simpel: stel je volgers een vraag. Eigenlijk zijn het zelfs twee vragen. Enerzijds vragen ze je de smaak te raden, anderzijds word je ook gevraagd een vriend of vriendin te taggen.

Door je volgers een vraag te stellen, zullen zij getriggerd worden om deze te beantwoorden. Dat is eenmaal hoe ons brein werkt. Dit is een simpele truc om de interactie aan te gaan met je volgers. Combineer het met een aantrekkelijke foto en voilà! Je hebt een post die werkt. En zeg nou zelf, je krijgt toch gewoon honger wanneer je hier naar kijkt?

Voorbeeld 6: IKEA

Het Zweedse merk IKEA kennen we allemaal. Ik durf zelfs te wedden dat ook jij minstens één IKEA-item in huis hebt. In dit artikel met voorbeelden op Instagram kunnen zij daarom niet uitblijven.

IKEA is namelijk ijzersterk op het sociale medium. Zij delen dagelijks inspiratie- en productfoto’s met hun ruim 113.000 volgers. Wanneer jij je huis wilt verbouwen of gewoon van mooie interieurfoto’s houdt, is IKEA absoluut een aanrader om te volgen. De foto’s zijn stuk voor stuk een feestje om te bekijken. Ook mixen ze verschillende interieurstijlen, waardoor er voor ieder wat wils is.

Het grote voordeel van IKEA op Instagram is dat alles wat je op de foto ziet, te koop is bij één van de IKEA-winkels. Mocht je iets leuks zien, dan weet je direct waar je moet zijn. Wel zo handig, want dat scheelt je weer een zoektocht op het wereldwijde web!

Voorbeeld 7: HEMA

Als zevende en laatste van deze voorbeelden op Instagram heb ik één van de Nederlandse successen: HEMA. Qua content delen lijkt het Instagram-account van HEMA een beetje op dat van IKEA. Ook hier worden voornamelijk inspiratie- en productfoto’s gedeeld. Zoals ik bij IKEA ook al zei is het grote voordeel dat wanneer je iets leuks ziet, je direct weet waar je moet zijn om het aan te schaffen.

Echter combineert HEMA haar posts ook met één van de eerdere succesfactoren: het delen van foto’s van volgers. Wanneer jij een mooi plaatje schiet van jouw HEMA product(en), zijn zij bereid dit te delen met de 182.000 volgers die zij hebben. Dit zie je ook bij het voorbeeld hierboven. De maker van het plaatje, @xxjetjexx, wordt namelijk benoemd. Zo weten de volgers van HEMA precies wie het plaatje heeft geschoten. Win-win-situatie voor jullie beiden!

 

In dit rijtje van 7 voorbeelden op Instagram heb ik je meegenomen in een aantal succesfactoren op dit sociale medium. Misschien dat jouw bedrijf niet alles één op één over kan nemen, maar je hebt er ongetwijfeld inspiratie mee opgedaan. Wie weet kunnen jullie bijvoorbeeld ook foto’s van volgers gaan delen, of kunnen jullie het verhaal achter jullie bedrijf doorvertalen naar Instagram. Wanneer je zorgt voor mooie, heldere foto’s kan het haast niet misgaan!

Welk van deze voorbeelden op Instagram vond jij het meest verrassend?

En heb je daardoor inspiratie voor jullie eigen Instagram-account?

Laat het me hieronder weten in een reactie!