Nog niet zo heel lang geleden heeft er een grote verschuiving plaatsgevonden in de marketingwereld. Marketing speelde zich niet langer alleen in de gewone wereld af. Bedrijven begonnen hun marketingplannen ook massaal uit te bouwen voor de wereld van het internet. Inmiddels is internetmarketing of online marketing zelfs de grootste tak van sport binnen de marketing.

Als bedrijf zul jij dus ongetwijfeld ook een online marketingstrategie op touw hebben gezet om je product aan de man te brengen.

Maar heb je binnen deze online marketingstrategie ook ruimte gemaakt voor videomarketing?

Dit lijkt namelijk de nieuwste vorm van online marketing te zijn. In dit artikel vertel ik je wat videomarketing precies is. Daarnaast vertel ik je wat de tien voordelen van videomarketing zijn. Zo wordt het in één klap duidelijk waarom je videomarketing op moet nemen in je online marketingstrategie.

 

Wat is videomarketing?

 

Eigenlijk is het niet moeilijk om te raden wat videomarketing is. Het is een vorm van marketing waarbij video’s het kanaal zijn waarmee je je boodschap overbrengt. Door deze video’s langere tijd online te zetten, te delen en te promoten op social media probeer je de doelgroep aan te spreken en te overtuigen om jouw producten te kopen of van jouw service gebruik te maken.

Met videomarketing kun je verschillende doelen dienen. Dit doel is mede bepalend voor het type video dat je gaat gebruiken in je marketingcampagne. Later in het artikel ga ik dieper in op de verschillende doelen. Nu ga ik je eerst wat meer vertellen over de verschillende typen video’s die je kunt gebruiken. Ik zet er een aantal voor je op een rijtje.

De introductievideo

Ontmoeting

Een goede eerste indruk maken is niet alleen belangrijk voor mensen, maar ook voor bedrijven. Een introductievideo biedt in zo’n geval nog wel eens uitkomst. Het stelt je namelijk in staat om een bezoeker precies uit te leggen wat je bedrijf doet, hoe jullie dat doen en welke visie daar precies achter zit. Ook kun je duidelijk maken waarin je bedrijf zich onderscheidt van de concurrentie.

De how-to video

Het tweede type video dat veel gebruikt wordt door marketeers zijn de zogenaamde ‘how-to’ video’s. In deze video’s wordt er stap voor stap uitgelegd hoe je iets kunt maken of doen. Een video is hier uitermate geschikt voor, omdat je zo niet alleen kunt vertellen wat je doet, maar je het ook kunt laten zien.

Een webinar

Seminar

Ook een webinar is een veel gebruikte vorm van videomarketing. Eigenlijk is dit type video vergelijkbaar met een hoorcollege op de universiteit. Er is één persoon die vertelt over een bepaald onderwerp en jij kunt daar, door te kijken, iets van leren.

Een livestream

De livestream is een opkomende vorm van videomarketing waarbij er verslag gedaan wordt van een bepaalde gebeurtenis. Dit verslag wordt, zoals de naam al doet vermoeden, live uitgezonden.

Dankzij een livestream hoef je dus niet meer fysiek aanwezig te zijn bij een gebeurtenis om er toch alle ins en outs van te mee te krijgen. Niet alleen handig voor de kijker, maar ook voor marketeers. Zij kunnen hun evenement zo namelijk veel makkelijker onder een grote groep mensen onder de aandacht brengen. Facebook speelt op deze behoefte in door de komst van Facebook Live. Dit is een functie binnen Facebook wat het mogelijk maakt om video’s live op jouw tijdlijn uit te zenden.

Het getuigschrift

Een getuigschrift, waarschijnlijk beter bekend als testimonial, is het laatste type video dat ik bespreek. Dit type video wordt in de sales en marketing vaak gebruikt, omdat het eigenlijk een soort recensie is. Je kunt in een getuigschrift dus laten zien wat anderen van een bepaald product of van een bepaalde dienst vonden.

Als bedrijf wil je een positief getuigschrift natuurlijk maar wat graag online plaatsen. Een positieve beoordeling kan namelijk voor een hoop nieuwe leads zorgen!

 

Let op! De video’s die hierboven beschreven zijn, zijn niet de enige video’s die je kunt gebruiken. Ook andere video’s, zoals vlogs of salesvideo’s kunnen je helpen bij het behalen van je doelen.

 

10 voordelen van videomarketing uitgelicht

 

Videocamera

Videomarketing heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere vormen van online marketing. Ik heb tien voordelen van videomarketing verzameld en op een rijtje gezet.

Voordeel 1: Video is immens populair

Video is populair. En niet een beetje populair, maar heel populair. Zo worden er wereldwijd dagelijks 4 miljoen YouTube video’s bekeken. Dit staat ongeveer gelijk aan het kijken van 6 miljard uur per maand. YouTube, het grootste platform voor video’s, was in 2016 met 7,2 miljoen gebruikers in Nederland zelfs het derde grootste social media platform. Het moest alleen Facebook en WhatsApp nog voor zich laten. Wereldwijd is het zelfs de nummer 2 zoekmachine.

Als marketeer kun je dus eigenlijk niet meer om video heen. De kans is namelijk groot dat jouw doelgroep of een deel van jouw doelgroep ook helemaal verzot is op video. Je bereikt ze dus niet meer met alleen artikelen of infographics. Niet omdat wat je hierin zegt niet interessant voor ze is, maar puur omdat ze ze niet lezen.

En laten we eerlijk zijn, het zou zonde zijn als je je doelgroep niet weet te bereiken omdat je geen gebruik maakt van de voordelen van videomarketing, toch?

Voordeel 2: Video’s worden vaker gedeeld

Video-delen

Video’s zijn niet alleen heel populair om te bekijken, maar ook om te delen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat berichten die bestaan uit een video twee keer zo vaak gedeeld worden dan berichten die voornamelijk bestaan uit tekst of stilstaand beeld.

Ook dit laat dus weer duidelijk een van de voordelen van videomarketing zien. Doordat berichten gedeeld worden bereik je namelijk ook mensen die je anders misschien niet zou bereiken, bijvoorbeeld omdat ze (nog) nooit van jou gehoord hebben of omdat ze in eerste instantie geen interesse hadden in jouw product.

Voordeel 3: Video is persoonlijker

Het derde punt in deze lijst met voordelen van videomarketing is dat video een stuk persoonlijker is dan tekst. Je kunt immers zowel verbaal als non-verbaal communiceren. Iets wat bij tekst uitgesloten is.

Naast non-verbale communicatie geef je het bedrijf met video natuurlijk ook een gezicht en een stem. Veel video’s bevatten immers iemand die het verhaal dat hoort bij de beelden vertelt. Hierdoor wordt het geen video van een groot bedrijf, maar een video van een persoon zoals jij en ik.

Voordeel 4: Video maakt het begrijpen van een verhaal makkelijker

Teksten-begrijpen

Mensen zijn visueel ingesteld. We zijn beter in het opnemen van visuele content en we zijn beter in het leggen van verbanden tussen elementen uit visuele content. Daarnaast zijn we ook in staat om dit sneller te doen in vergelijking met tekstuele content.

Dit uitgangspunt is voor veel marketeers een belangrijke bron voor het gebruiken van video’s. In feite vraag je als marketeer namelijk keer op keer een beetje van de tijd van een consument zodra je content online zet. Aangezien tijd een schaars goed is, is de kans groter dat veel mensen niet bereid zijn om je die tijd te geven als ze een lange tekst moeten lezen en in zich op moeten nemen. Als ze ze daarentegen alleen maar naar een video hoeven te kijken, is de kans veel groter dat mensen bereid zijn om je die tijd wel te geven en jij je boodschap dus over kunt brengen.

Voordeel 5: Video brengt emotie beter over

Bij voordeel 3 van videomarketing heb ik het er al even kort over gehad dat je met video gebruik kunt maken van verbale en non-verbale communicatie. Het voordeel hiervan is dat je niet alleen je inhoudelijke verhaal kunt vertellen, maar ook dat je emoties die je bij het verhaal voelt over kunt brengen.

Met tekst is het een stuk lastiger om emoties over te brengen. Tranen van verdriet zijn bijvoorbeeld niet te zien en een stemverheffing omdat je je gruwelijk opwindt over een bepaald punt ook niet. Hierdoor is het risico dat een boodschap anders geïnterpreteerd wordt, en dus niet overkomt zoals jij wilt, groot.

Bij video is deze kans een stuk kleiner, waardoor je de boodschap naar alle waarschijnlijk dus ook precies overbrengt zoals jij wilt.

Voordeel 6: Videoboodschappen worden beter onthouden

Mensen krijgen dagelijks ontelbaar veel prikkels te verwerken. Lang niet al deze prikkels worden onthouden en dat hoeft uiteraard ook niet. Wat wel onthouden moet worden is de boodschap die jij en je bedrijf de wereld in sturen. Het zou immers zonde zijn van je tijd en je geld als je een prachtige boodschap hebt, maar je doelgroep deze direct weer vergeet en hij dus geen effect heeft.

Om dit te voorkomen is het raadzaam om zowel beeld als geluid als tekst te gebruiken. Berichten die zo overgebracht worden, worden namelijk vele malen beter onthouden dan berichten die alleen via tekst overgebracht worden.

Voordeel 7: Video is geschikt voor ieder budget

Bij het horen van videomarketing is je eerste gedachte misschien dat het zo duur is. Je hebt apperatuur en eventueel acteurs of een presentator nodig. Daarnaast moet je tijd vrij maken om alles op te nemen en zul je achteraf ongetwijfeld het een en ander willen editen. Een flinke investering dus.

Hoezo is dit dan een van de voordelen van videomarketing?

Ik zal het je uitleggen. Het maken van video’s kan inderdaad behoorlijk duur zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Denk maar eens aan alle vlogberichten die op het internet te vinden zijn. Deze worden vaak gewoon opgenomen met de camera van een mobiele telefoon en van externe acteurs is geen sprake. Je kunt je video’s met andere woorden zo duur maken als je zelf wilt, maar je bent tot niets verplicht. Ook met een klein budget kun je met video perfect uit de voeten.

Voordeel 8: Video kan verschillende doelen dienen

Origami-vogel-maken

Ik heb het er al even kort over gehad: met video’s kun je verschillende doelen dienen. Afhankelijk van wat je doel is, kies je een type video.

Wil je bijvoorbeeld laten zien hoe je iets moet maken? Dan lijkt een how-to video de perfecte match.

Of wil je uitleg geven over een interessant onderwerp binnen jouw vakgebied? Dan kun je misschien het best kiezen voor een webinar.

En wil je tot slot mensen deelgenoot maken van de onthulling van het nieuwste product van jouw bedrijf? Je raad het vast al, dan is een livestream de video van je keuze.

Welk doel je ook hebt, er is altijd wel een type video dat hierbij past. Iets wat met ander vormen van content niet altijd het geval is. Probeer maar eens in tekst uit te leggen hoe de een origami vogel moet vouwen. Dit is in tekst bijna niet te doen, maar met video een fluitje van een cent.

Voordeel 9: Video kan ingezet worden binnen andere marketingvormen

Het negende punt in deze lijst met voordelen van videomarketing is dat het een uitstekend medium is om te gebruiken binnen andere marketingvormen. Zo kun je ze bijvoorbeeld op je website zetten, maar je kunt ze ook delen op social media en zelfs in je e-mailmarketing kun je mensen bewust maken van de video’s die jij online hebt staan.

Het voordeel hiervan is dat je vrijwel iedereen die online is en binnen je doelgroep valt, kunt benaderen. Super handig dus!

Voordeel 10: Video verbetert de vindbaarheid in zoekmachines

Zoekmachine

Last but not least, helpen video’s om jouw website beter vindbaar te maken in de zoekmachines. Veel zoekmachines indexeren websites met video’s namelijk beter dan websites zonder video’s.

Geen gebruik maken van video’s in een medialandschap waar iedereen juist massaal lijkt toe te geven aan video’s zet je dus eigenlijk al met 1-0 achter voordat de wedstrijd überhaupt begonnen is. Zonde!

 

De voordelen van video zijn eigenlijk niet te missen. Als bedrijf zul je dus ook een stap moeten zetten en je bezig moeten gaan houden met video. Dit lijkt in eerste instantie misschien een hele opgave, maar uiteindelijk zul je hier zelf de vruchten van plukken.

Welke voordelen van videomarketing gaven voor jouw bedrijf de doorslag om videomarketing te gaan gebruiken?

Laat het weten in een reactie!