We willen allemaal een website die mensen weten te vinden en waar we nieuwe klanten mee kunnen werven, toch? In dit artikel geef ik je verschillende website optimalisatie tips waarmee je ervoor kunt zorgen dat jouw website beter wordt.

De vraag is echter wel: wat is website optimalisatie? Waar de meesten alleen naar de SEO kijken voor dit onderwerp, laat ik je in dit artikel zien dat er meer bij komt kijken.

Je website optimaliseren hangt niet alleen samen met de zoekmachines, maar ook, en misschien wel juist, met de bezoeker.

 

De verschillende vormen van website optimalisatie

 

verkeer-in-china

Wanneer mensen hun website willen verbeteren valt al snel de term website optimalisatie. De vraag die daar vervolgens bij naar boven komt is: wat is je website optimaliseren eigenlijk en hoe zorg je voor website optimalisatie?

Iets optimaliseren betekent iets zo goed mogelijk maken, iets verbeteren.

Wanneer je gaat googelen naar de verschillende mogelijkheden voor website optimalisatie, stuit je al snel op de Engelse term website optimization. Als je je zoektocht vervolgt op deze term, kom je voornamelijk artikelen tegen welke je uitleggen hoe je je website kunt verbeteren voor de zoekmachine.

Bij website optimization en website optimalisatie draait het volgens het gros van de kenners om SEO-optimalisatie.

Maar is echt alleen die factor van belang bij het optimaliseren van websites?

Kijk verder dan de zoekmachine

Wanneer je je website wilt optimaliseren is het zonde wanneer je alleen de focus op de verbetering van de SEO legt.

Natuurlijk is het belangrijk dat je website in Google wordt gevonden. Dit helpt zeker mee in de groei van het aantal bezoekers op jouw website. Vooral wanneer je bedenkt dat maar liefst 91,5% van de mensen op de zoekresultaten op de eerste pagina in Google klikt. Bijna niemand kijkt naar de pagina’s erna.

Nu hebben we het hier echter al over een belangrijk aspect wanneer het gaat over jouw website: de bezoeker, de mens.

Stel jezelf nu eens de volgende vragen: voor wie maak ik mijn website? Is dat voor de zoekmachine of voor de bezoeker?

In dit artikel zal ik stilstaan bij de verschillende manieren waarop je je website kunt optimaliseren. Natuurlijk hoort hier de optimalisatie voor de zoekmachines bij, maar er is zo veel meer dan dat.

De volgende elementen komen aan bod:

 • Zoekmachineoptimalisatie (SEO)
 • Conversie optimalisatie
 • Gebruikerservaring
 • Customer delight

 

De website optimalisatie tips per element

 

vier-elementen

Zoals gezegd zijn er vier elementen waarop je je website kunt optimaliseren. Het is niet te zeggen welk van deze elementen als eerste geoptimaliseerd moet worden of welke het beste is.

Alle elementen spelen hun eigen rol in de effectiviteit van jouw website. Ik zal hieronder per element verschillende website optimalisatie tips benoemen. Zo kun je je een beter beeld vormen bij de zaken die hierbij komen kijken en hoe je ze aan kunt pakken.

Laten we samen van jouw website de nummer één maken in jouw vakgebied!

 

Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Om je website te optimaliseren voor de zoekmachines zijn er veel verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Ik zal met mijn website optimalisatie tips beginnen bij het meest voor de hand liggende element: SEO.

Wanneer je bijvoorbeeld wilt dat jouw website goed rankt binnen Google, is het goed te weten dat deze zoekmachine ruim tweehonderd algoritmes aanhoudt voor de ranking van websites.

Het is zo goed als onmogelijk om met al deze algoritmes rekening te houden, maar er zijn een aantal belangrijke stappen die je kunt zetten om jouw website te optimaliseren voor zoekmachines.

De volgende elementen zijn enkele van de belangrijke zaken waar een zoekmachine op let tijdens het indexeren van jouw website:

1. De relevantie

Het is belangrijk dat je aan kunt tonen waarom jouw website relevant is voor de zoeker. Denk daarbij na over de vraag hoe goed jouw website aansluit op bepaalde vraagstukken van de zoeker. Bied jij andere/betere informatie dan andere websites?

2. De kwaliteit van de content

kwaliteit-controleren

De kwaliteit van de content die je op je website aanbiedt, is een belangrijke graadmeter voor sites als Google. Zo wordt jouw site onder andere beter gerankt wanneer je regelmatig content post, de informatie bruikbaar is en wanneer je rekening houdt met de lezer en niet blind staart op de zoekmachine. Ook de lengte van de content wordt in de gaten gehouden. Lange content wordt beter gewaardeerd.

3. Gebruikerservaring

Op dit element kom ik later in dit artikel nog uitgebreid terug. Het is belangrijk om te weten dat zoekmachines niet meer te misleiden zijn met het veelvuldige gebruik van bepaalde zoekwoorden in de content. Het draait steeds meer om de gebruikerservaring, ook voor SEO.

4. Snelheid van jouw website

Het is ook belangrijk dat jouw site snel en makkelijk in te laden is. Wanneer het te lang duurt voordat mensen jouw volledige site te zien krijgen, zul je lager ranken in de zoekmachines.

5. Zoekwoorden

zoeken-op-een-tablet

Een laatste belangrijk element is het gebruik van zoekwoorden. Waar ik eerder schreef dat zoekmachines verder kijken dan de zoekwoorden alleen, betekent dit niet dat deze overbodig zijn geworden. Het is voor een goede indexatie nog steeds noodzakelijk dat zoekmachines de inhoud van jouw website begrijpen.

Tip: Een aantal tips voor het optimaliseren van blogberichten voor SEO heb ik in dit artikel verder uiteengezet. Deze tips zijn ook toe te passen op jouw website en de optimalisatie hiervan.

Tip: Houd er rekening mee dat zoekmachines ook steeds meer gaan letten op de mobielvriendelijkheid van websites. Dit kan zelfs leidend worden in de ranking binnen Google!

 

Conversie optimalisatie

behalen-van-het-doel-met-pijl

Een ander element van deze website optimalisatie tips, is de optimalisatie van de conversie. Conversie betekent het behalen van een van te voren vastgesteld doel.

Het kan zo zijn dat je namelijk al goed gevonden wordt, maar dat bijvoorbeeld verkopen of inschrijvingen toch nog achterblijven terwijl dat juist het doel was voor de komende tijd.

Door je te verdiepen in de wonderlijke wereld van de conversie kun je je website hiervoor optimaliseren en de conversies verhogen. Ik zal je een aantal tips geven wat betreft de conversie optimalisatie van jouw website.

Tip 1: Wees duidelijk

Een belangrijk punt waarop het misgaat, is de duidelijkheid van de website.

Denk goed na of het voor de bezoeker wel duidelijk is wat er te krijgen is. Heb je een webshop? Denk dan na of de verschillende producten wel gemakkelijk te vinden zijn en voorzien zijn van een goede omschrijving en productfoto’s.

Is het juist een dienst die je verkoopt? Zorg er dan voor dat het voor de mogelijke klant duidelijk is welke voordelen hij kan behalen door van jouw dienst gebruik te maken. Laat daarbij zien dat je zijn problemen kent en begrijpt.

Tip 2: Neem de bezoeker bij de hand

Dit klinkt misschien wat kinderachtig, maar het helpt echt als je de bezoeker duidelijk maakt wat hij waar moet doen.

Denk daarbij aan duidelijke Call-to-Actions (CTA). Het is voor een bezoeker makkelijker om tot aanschaf van producten over te gaan wanneer hij tijdens het proces niet bij iedere stap moet uitvogelen wat hij moet doen.

Zorg bijvoorbeeld voor een duidelijk stappenplan door het koopproces van de webshop heen of laat duidelijk zien waar de bezoeker contact op kan nemen als hij geïnteresseerd is in jouw dienst.

 

Gebruikerservaring

Naast de zoekmachines en de verkopen wil je natuurlijk vooral dat de gebruikers van jouw site een fijne ervaring hebben. Het is daarbij van belang dat het design van je website prettig aandoet en men makkelijk kan navigeren. Dit is een belangrijk onderdeel binnen mijn website optimalisatie tips.

Bijkomend voordeel is dat, wanneer je je gebruikerservaring gaat optimaliseren, dit ook meehelpt bij de ranking binnen de zoekmachines.

Tip 1: Maak gebruik van de Gestaltpsychologie

gestaltpsychologie

Misschien heb je er al wel eens van gehoord: de Gestaltpsychologie. Dit gedachtegoed gaat ervan uit dat wij als mens de wereld waarnemen in gehelen en patronen.

Daarbij wordt ervan uitgegaan dat wij waarnemingen van objecten niet zien als een optelsom van losse kenmerken, maar als één totaalbeeld. Dit gedachtegoed wordt vaak ingezet wanneer het om webdesign gaat.

De bezoeker van jouw website beslist namelijk al in enkele seconden of hij blijft of weer verder gaat zoeken. Deze beslissing nemen we op basis van het totaalplaatje wat we als bezoeker waarnemen wanneer we een website openen.

De Gestaltpsychologie geeft een aantal elementen waar wij als mens van houden en de voorkeur aan geven. Dit heeft onder andere te maken met de cognitieve inspanning die we nodig hebben om deze elementen te beoordelen. Bij de volgende elementen is deze inspanning laag en dus voordelig:

 • Proximity (nabijheid): wanneer elementen dicht bij elkaar staan worden ze gezien als eenheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende keuzes in menu’s die dicht bij elkaar staan en dus bij elkaar horen.
 • Similarity (overeenkomsten): wanneer elementen op elkaar lijken worden deze samen als één geheel gezien. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld CTA’s. Zorg ervoor dat buttons er op de hele site hetzelfde uitzien, zodat ze gemakkelijk herkend kunnen worden als zijnde een button.
 • Closure (continuering): we hebben de voorkeur voor elementen welke netjes zijn afgewerkt en gesloten zijn. Vormen die open zijn worden als rommelig ervaren.
 • Figure ground (restvorm): zodra je een vorm aanbrengt op jouw website, is er sprake van een restvorm. Zorg ervoor dat de elementen op de website goed van elkaar te onderscheiden zijn.
 • Common fate (continuïteit): Wanneer dingen in een doorgaande lijn of kromming zijn geplaatst, horen ze bij elkaar. Houd hier rekening mee wanneer je elementen op jouw site gaat indelen.
 • Symmetry: als mens zijn we dol op symmetrie.

(Bron)

Kijk eens kritisch naar jouw website. Wellicht zie je al direct een aantal elementen die niet aansluiten op deze theorie. Dit is niet ernstig, maar het kan een reden zijn waarom jouw website niet presteert. Wij mensen doen graag weinig moeite om iets te begrijpen, hoe duidelijker, hoe fijner.

Tip 2: Let op het kleurgebruik

kleuren-poeder

We vinden bepaalde vormen en groepen van elementen op de site fijner dan de ander en ook kleur speelt hier een belangrijke rol bij.

Door de eeuwen heen hebben wij als mens namelijk verschillende associaties ontwikkeld bij verschillende kleuren. Natuurlijk verschilt dit per mens, maar de associaties die bij de kleuren horen kun je wel grofweg indelen.

De manier waarop wij kleuren op websites en logo’s ervaren is anders dan die in het dagelijksleven.

 • Blauw staat bijvoorbeeld voor verantwoordelijk, betrouwbaar en zakelijk. Deze kleur zie je daarom bijvoorbeeld terug bij LinkedIn en Bol.com.
 • Groen staat voor hulp, harmonie en groei. Bekende voorbeelden hierbij zijn Spotify en Intratuin.
 • Rood geeft de associatie met kracht, hartstocht en energie. Wat opvallend is, omdat rood in het dagelijksleven ook geassocieerd wordt met gevaar. Men heeft online en in logo’s echter minder snel de associatie met gevaar, terwijl we dat in bijvoorbeeld het verkeer wel hebben.
 • Oranje is voor veel mensen de kleur van onder andere de ING. De associatie die we met de kleur oranje hebben is succes, interactie en enthousiasme. Een frisse, opgewekte kleur.
 • Paars staat voor de meeste van ons voor luxe, kwaliteit en spiritualiteit. 
 • Roze is in het dagelijksleven de kleur voor meisjes en vrouwen, maar wanneer het op websites en logo’s aankomt zorgt deze kleur voor romantische, rustgevende en warme gevoelens. In de praktijk wordt deze kleur toch vooral gebruikt voor merken welke zich richten op vrouwen en romantiek.
 • Geel is een kleur welke op een witte achtergrond overduidelijk lastig te gebruiken is. De associaties met geel zijn vooral vertrouwen, geluk en optimisme. Echt een vrolijke kleur dus welke daarnaast geassocieerd wordt met de vrolijkheid van de zon.

Kijk eens of jouw kleurgebruik past bij jouw boodschap. Ook raad ik je aan niet te veel kleuren door elkaar te gebruiken. Dit wordt rommelig en mensen houden daar niet van.

Let daarbij ook op het gebruik van kleuren die met elkaar vloeken. Dit kan mensen tegenstaan.

Tip 3: Beperk het aantal keuzes

platen-uitzoeken

We maken als mensen niet zo makkelijk keuzes wanneer we tussen veel opties kunnen kiezen. Zorg er voor het gebruiksgemak daarom voor dat bezoekers niet té veel keuze hebben. Dit zorgt ervoor dat ze sneller beslissingen kunnen nemen en zo gemakkelijker door de site kunnen navigeren.

 

Customer delight

blije-klant

Het is dus mogelijk om jouw website te optimaliseren voor SEO, conversie-optimalisatie en de gebruikerservaring. Om bij de mens achter de bezoeker te blijven duik ik, ter afsluiting van deze website optimalisatie tips, nog even in de wereld van de customer delight.

Wanneer je je website hiervoor wilt optimaliseren, richt je je volledig op de zoeker en niet op de zoekmachine. Het draait daarbij om het realiseren van onvergetelijke momenten voor jouw klant. Nét dat beetje extra geven.

Als je website niet de resultaten geeft die je graag wilt, dan is deze manier van website optimalisatie wellicht een goede. Houd er daarbij wel rekening mee dat met deze vorm van optimalisatie het hele bedrijf raakt en verder gaat dan de website alleen.

Creëer de enthousiaste klant

Een enthousiaste klant is wat anders dan een tevreden klant.

Een tevreden klant is blij dat het product of de dienst doet wat het doen moet. Daar blijft het echter bij.

De enthousiaste klant gaat daarbij een stap verder. Je kunt deze klanten zien als echte fans van jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de gebruikers van Apple-producten.

Natuurlijk zitten hier mensen tussen die gewoon tevreden zijn, maar het merk is een ware beleving geworden en er zijn fans die ieder nieuw product gewoonweg móéten hebben. Ze zullen voor jouw bedrijf bijna door het vuur gaan.

Tip: Geef de bezoekers meer dan ze zouden verwachten

Om ervoor te zorgen dat jouw website geoptimaliseerd is en resultaten boekt, is het voor customer delight belangrijk om de bezoeker wat extra’s te geven.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan goede, lange content die ze omver blaast en in alle mogelijke informatie over een bepaald onderwerp voorziet. Daarnaast kun je extra zaken weggeven zoals PDF’s, E-Books en verzorg eens gratis webinars.

 

Conclusie van de website optimalisatie tips

 

website-optimaliseren

Zoals je hebt kunnen lezen, en zoals ik aan het begin al stelde, houdt website optimalisatie vele malen meer in dan het optimaliseren voor de zoekmachines alleen.

Het gaat niet alleen om het creëren van een website voor crawlers en systemen. Het eerste en voornaamste doel moet de bezoeker zijn. Daarom komen naast SEO en conversie ook aspecten als gebruikerservaring en customer delight om de hoek kijken.

Gelukkig hebben zoekmachines ook door dat gebruikers mensen zijn met bepaalde wensen en staren zij ook niet meer blind op zoveel mogelijk zoekwoorden op een site.

Wanneer jouw website niet de gewenste resultaten boekt is het dus aan te raden om te kijken naar de manier waarop je wilt verbeteren, optimaliseren. Stel daarbij eens de volgende vragen:

 • Komen er voldoende bezoekers naar de site toe? Zo nee, kijk eens of je kunt optimaliseren voor de zoekmachines.
 • Komen er wel bezoekers, maar besteden ze niets? Ga dan eens na of je de conversie kunt optimaliseren om een groei in bijvoorbeeld verkopen te stimuleren.
 • Weten mensen je website wel te vinden maar verlaten ze deze snel en kunnen ze de weg niet vinden? Kijk dan eens naar een optimalisatie voor de gebruikerservaring.
 • Komen er wel bezoekers die ook wat besteden, maar komen ze niet terug? Denk er dan eens over na om te gaan voor dat beetje extra en de customer delight te verhogen.

Met jouw antwoorden op de bovenstaande vragen en mijn genoemde website optimalisatie tips zul je al een grote stap in de goede richting moeten kunnen zetten!

 

Waar houd jij rekening mee wanneer je je website gaat optimaliseren?

Wat zijn de verschillende elementen waarvoor je vaak ‘moet’ optimaliseren?

Laat het me weten in de reacties hieronder!