Het wordt in de online wereld steeds belangrijker om naast tekst ook gebruik te maken van beeld. Hierbij kun je denken aan afbeeldingen, maar ook video’s worden naarmate de zogenoemde generatie Z ouder wordt steeds belangrijker. Het heeft dus verschillende voordelen om video op te nemen in je online marketingstrategie. Als je dit doet is het echter wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je video’s gevonden worden in de zoekmachines. Hoe deze zoekmachineoptimalisatie voor video in zijn werk gaat, vertel ik aan de hand van 6 belangrijke punten.

 

Het belang van video: nu en in de toekomst

 

Video-schieten

Ik heb net al even kort aangestipt dat het steeds belangrijker wordt om video op te nemen in je online marketingstrategie, omdat de jongere generaties hier meer en meer waarde aan hechten. De volgende cijfers laten dit goed zien:

Nu je dit weet, zul je ongetwijfeld het belang van video inzien. Echter heeft een video die niet gevonden en niet bekeken wordt weinig toegevoegde waarde voor een bedrijf. Het is dus belangrijk dat elke video die je maakt geoptimaliseerd wordt voor de zoekmachines.

 

Zoekmachineoptimalisatie voor video: de 6 belangrijkste punten uitgelicht

 

Zoekmachineoptimalisatie voor video bestaat, net als zoekmachineoptimalisatie voor afbeeldingen en zoekmachineoptimalisatie voor teksten, uit verschillende onderdelen. Geen van deze onderdelen heeft echter betrekking op de daadwerkelijke video. Zoekmachines kunnen deze namelijk niet lezen. Ze zullen zich bij het analyseren van de video’s dan ook meer focussen op de omliggende aspecten. Welke dit zijn en waarom ze belangrijk zijn ga ik je nu vertellen.

1. Het zoekwoord bepalen

Zoekwoordenonderzoek

Zoekmachineoptimalisatie voor video begint bij het bepalen van het zoekwoord. Dit is de term waar je op gevonden wilt worden. Het zoekwoord kan twee vormen aannemen:

  • Shorttail: Een zoekwoord dat uit één of twee woorden bestaat. Dit is dus een relatief breed en algemeen onderwerp. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘zoekmachineoptimalisatie’.
  • Longtail: Een zoekwoord dat uit minstens drie woorden bestaat. Deze zoekwoorden zijn specifieker dan shorttail zoekwoorden. Denk bijvoorbeeld aan ‘zoekmachineoptimalisatie voor video’.

Bij zoekmachineoptimalisatie voor video is het belangrijk om het zoekwoord zo specifiek mogelijk te maken. De kans dat je video dan goed geïndexeerd wordt en bij de bovenste zoekresultaten terecht komt is een stuk groter dan wanneer je dat niet doet.

Het zoekwoord bepalen doe je overigens niet door zelf iets te bedenken. De kans is dan groot dat je voor een zoekwoord kiest waar helemaal niet op gezocht wordt. Beter is het om een trefwoordenonderzoek uit te voeren rondom het onderwerp dat je in gedachte hebt. Kijk waarop gezocht wordt en in welke mate dit past bij de video die jij wilt produceren.

2. De bestandsnaam van de video

Opslaan-met-goede-bestandsnaam

Als je de video geschoten en gemonteerd hebt, kun je deze opslaan op je computer. Dit kun je doen onder de naam die de softwareprogramma’s aan je bestand geven, maar je kunt ook zelf een naam invoeren.

Voor een goede zoekmachineoptimalisatie voor video is het aan te raden om deze bestandsnaam zelf te kiezen. Dit zorgt er namelijk voor dat je je zoekterm in de bestandsnaam kunt verwerken, zodat Google weet waar de video over gaat. Dit kun je niet doen wanneer het softwareprogramma zelf een naam geeft aan jouw bestand.

3. De titel van de video

Naast de bestandsnaam heeft een video ook een titel nodig. Hierbij is het belangrijk dat deze een duidelijk beeld geeft van waar de video inhoudelijk over gaat. De potentiële kijker kan dan beoordelen in hoeverre de video aansluit op wat hij zoekt of wil zien.

Om voor een goed beeld te zorgen, is het belangrijk dat je het zoekwoord in de titel verwerkt. Zet deze vooraan in de titel en vul de titel verder aan om de interesse te wekken bij de kijker. De titel moet immers dusdanig verleiden dat de bezoeker niet anders kan dan op jouw video klikken.

4. De beschrijving van de video

Het volgende aandachtspunt van zoekmachineoptimalisatie voor video is het toevoegen van een beschrijving. Een goede beschrijving zorgt er ten eerste voor dat de kijker precies weet waar je video over gaat. Daarnaast gebruikt Google deze beschrijving ook om te beoordelen wat de inhoud van de video is.

Het is dus belangrijk dat je een relevante beschrijving schrijft, waarin idealiter het zoekwoord meerdere keren genoemd wordt. Hierbij is het belangrijk om dit in ieder geval één keer in de eerste paar zinnen te doen. Vervolgens herhaal je dit nog een aantal keer in de rest van de beschrijving.

Tip: Plaats je de video niet op je eigen content hub, maar doe je dit bijvoorbeeld op YouTube of Vimeo dan is het verstandig om een backlink naar je eigen website toe te voegen in de beschrijving. Google zal deze link indexeren als een backlink, waardoor de video beter zal ranken.

Daarnaast kan de link ook veel traffic naar je website opleveren. Als de video de interesse van de kijker wekt, is de kans immers groot dat ze meer willen weten en een bezoekje aan je website brengen.

5. Het bepalen van de ideale lengte

Lengte-van-video
(Foto)

Om goed te scoren in de zoekmachines, is het belangrijk dat je video van hoge kwaliteit is. En dan bedoel ik niet alleen hoge kwaliteit wat betreft opname en montage, maar ook wat betreft inhoud.

Google beoordeelt kwalitatief goede video’s namelijk beter dan kwalitatief slechte video’s. Je vraagt je nu wellicht af hoe de zoekmachine dit doet. Net vertelde ik immers dat zoekmachines geen video’s kunnen lezen.

Dit kan een zoekmachine ook niet. De kwaliteit van een video wordt daarom op twee andere manieren beoordeeld. Ten eerste wordt er gekeken naar de lengte van de video. De gedachte hierachter is dat in een langere video naar alle waarschijnlijkheid meer gedetailleerdere informatie gegeven kan worden dan in een korte video. Hou daarom altijd een minimale lengte van 3 tot 5 minuten aan.

Echter zegt de lengte natuurlijk ook niet alles. Daarom kijkt Google ook naar de retentie van een video. Hierbij wordt er gekeken naar hoe lang de kijkers daadwerkelijk naar jouw video kijken.

Is dit maar een aantal seconden?

Dan gaat Google ervan uit dat de kwaliteit tegenvalt en zul je een mindere ranking krijgen.

Blijven kijkers tot het eind hangen?

Dan gaat Google ervan uit dat de kwaliteit van de video hoog is, waardoor deze ook beter opgenomen zal worden in de zoekresultaten.

6. De thumbnail van je video

Thumbnails-YouTube
(Foto)

Het laatste punt dat ik in dit artikel wil benoemen heeft niet direct invloed op de manier waarop je video geïndexeerd wordt door de zoekmachines. Het is echter wel een belangrijk onderdeel dat bij de bezoeker net de doorslag kan geven om jouw video te bekijken in plaats van die van de concurrent.

Ik heb het over het selecteren  van de juiste thumbnail.

Je kunt de thumbnail eigenlijk vergelijken met de omslag van een boek. Het is het eerste beeld wat de kijker van je video ziet. Het doel van de thumbnail is dan ook het verleiden van een potentiële kijker.

Je kunt het jezelf makkelijk maken en gewoon een shot uit de video gebruiken, maar je kunt er ook iets meer werk van maken en de thumbnail zelf ontwerpen.

Let bij het opslaan van de thumbnail wel op de bestandsnaam. Idealiter zit hier natuurlijk het zoekwoord in verwerkt!

 

Het uitvoeren van de verschillende onderdelen: wat doe je wanneer?

 

Attributen-voor-film

Het is je misschien al opgevallen dat je niet alle onderdelen die horen bij zoekmachineoptimalisatie voor video pas na het schieten en monteren van de video uit kunt voeren. Om je nog beter te kunnen helpen, zet ik daarom kort op een rijtje welke onderdelen je voor, welke je tijdens en welke je na het filmen in de gaten moet houden.

1. Voor het maken van de video

Voordat je begint met het opnemen van de video heb je waarschijnlijk al wel een idee over het onderwerp. Naast een globaal onderwerp is het ook belangrijk dat je het zoekwoord al bepaald hebt.

Dit zorgt er namelijk voor dat je de inhoud van de video hier volledig op af kunt stemmen en eventueel nog aanpassingen kunt maken. Als je pas na het monteren een zoekwoord kiest, is deze kans verkeken.

2. Tijdens het maken van de video

In principe hoef je tijdens het schieten en monteren niet veel rekening te houden met de zoekmachineoptimalisatie voor video. Wel is het belangrijk dat je de kwaliteit goed in de gaten houdt en dat je ervoor zorgt dat je voldoende materiaal hebt om na montage minimaal 3 minuten over te houden.

3. Na het maken van de video

Zodra de video klaar is, wordt het tijd voor de meeste aspecten van de zoekmachineoptimalisatie voor je video. Zo moet je de video nu een logische bestandsnaam geven, moet je de titel bepalen, de thumbnail selecteren en een beschrijving toevoegen.

 

Zoekmachineoptimalisatie voor video: de conclusie

 

Check

Het optimaliseren van video’s voor de zoekmachine bestaat uit een aantal stappen die allemaal rondom de video gedaan moeten worden. De daadwerkelijke video wordt namelijk niet direct geanalyseerd bij het indexeren voor de zoekmachines. Het mag echter voor zich spreken dat de video kwalitatief hoogstaand moet zijn.

De kwaliteit in combinatie met een ijzersterke zoekmachineoptimalisatie voor video zorgt ervoor dat jij alle concurrentie verslaat en bovenaan in de zoekresultaten te vinden bent!

Wat vind jij de belangrijkste punten binnen zoekmachineoptimalisatie voor video?

Laat het weten door een reactie te plaatsen!