Zoekmachineoptimalisatie voor MKB, is dat mogelijk?

Veel ondernemers binnen het MKB vragen zich af of ze de juiste middelen en power hebben om daadwerkelijk te kunnen scoren wanneer het om zoekmachineoptimalisatie (SEO) gaat. Gelukkig maakt het voor SEO weinig uit of je nu een walvis of een kleinere vis bent. Het gaat om waar je naartoe wilt.

In dit artikel geef ik je 5 tips waarmee jij als MKB-ondernemer een start kunt maken met het optimaliseren van jouw website en content voor de zoekmachines.

Je zult er al snel achter komen dat je geen walvis hoeft te zijn, als je er maar een wilt worden.

 

Het waarom van zoekmachineoptimalisatie

 

Vraagteken

De eerste vraag die wellicht bij je opkomt is waarom jij als MKB-ondernemer tijd moet steken in zoekmachineoptimalisatie.

Een van de belangrijkste redenen is dat we tegenwoordig steeds meer online zijn. In 2016 waren we in Nederland per persoon gemiddeld 88 uur per maand online. Dit komt neer op zo’n 3 uur per dag!

Het online navigeren vindt voor zo’n 56% van de gebruikers plaats via Google. Dit houdt in dat meer dan de helft van de traffic naar websites via deze zoekmachine gerealiseerd wordt. Het aantal websites die via social media bereikt worden, ligt rond een schamele 5%.

Er is dus een belangrijke winst te behalen wanneer jij goed scoort binnen een zoekmachine als Google. Daar komt bij dat maar liefst 90% van de gebruikers van Google niet verder komt dan de eerste pagina met zoekresultaten.

Het is dus belangrijk om op die eerste pagina van Google te komen. Zo bereik je die 56% van de internetgebruikers die via deze weg navigeren.

SEA en SEO

Om bij die bovenste zoekresultaten terecht te komen heb je de keuze tussen twee welbekende opties: SEA en SEO.

Bij SEA (Search Engine Advertisement) adverteer je op bepaalde zoekwoorden. Je positie binnen de advertenties wordt bepaald op basis van de hoogte van je advertentiebod. Wil je dus helemaal bovenaan staan, zul je een flink budget vrij moeten maken voor de advertentiekosten.

Naast SEA is er ook SEO (Search Engine Optimization), beter bekend als zoekmachineoptimalisatie. Door middel van zoekmachineoptimalisatie probeer je via de organische zoekresultaten op de eerste pagina te komen. Dit doe je door ervoor te zorgen dat jouw content het beste antwoord geeft op het zoekwoord van de gebruiker.

 

Zoekmachineoptimalisatie voor MKB

 

Ik kan me goed voorstellen dat je nu wel inziet hoe SEO jou kan helpen, maar dat je tegelijkertijd denkt dat het voor jouw bedrijf niet haalbaar is.

Het maakt gelukkig niet uit waar je vandaan komt. Zowel een groot als klein bedrijf kan successen boeken door middel van SEO. Het hangt alleen af van de mate waarin je in jouw zoekmachineoptimalisatie voor MKB investeert.

Om je alvast wat handvatten te geven, vind je hieronder verschillende tips waarmee je een goede start met SEO kunt maken.

Tip 1: Begin bij de strategie

Gloeilamp

Om op de eerste pagina van Google gevonden te worden is het, zoals ik eerder al zei, belangrijk dat jouw content het best antwoord geeft op de zoekwoorden van de consument én aansluit op het algoritme.

Deze content kun je alleen op een juiste manier creëren wanneer je een goede content marketingstrategie hebt op basis waarvan je te werk gaat. Zonder duidelijke strategie is het lastig om de juiste invulling te geven aan jouw content.

Zo is het om te beginnen belangrijk om te weten voor wie je de content creëert. Zonder duidelijke doelgroep en persona’s voor wie je schrijft, kent je content geen specifieke richting en zal deze ook minder snel gevonden worden.

Extra tip: Het is onmogelijk om content te creëren die iedereen aanspreekt. Kijk daarom goed naar wie jouw doelgroep is en wat hen specifiek bezighoudt.

Let er ook op dat de content waardevolle informatie levert en kwalitatief sterk is. Dit is niet alleen voor de bezoeker fijn, maar ook zoekmachines zoals Google denken aan de gebruiksvriendelijkheid van content.

Tip 2: Vergeet de desktop en richt je op mobiel

Mobile-first

Oké het is natuurlijk niet zo dat je de desktop volledig links moet laten liggen, maar de nadruk komt de komende tijd toch echt op mobiel te liggen.

Google heeft sinds dit jaar zelfs een mobile first aanpak. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid van websites voor mobiel. Is jouw website nog niet geschikt om op een smartphone goed te kunnen bekijken? Dan is de tijd nu aangebroken om dit wél te doen.

Dat de nadruk verschuift van desktop naar mobiel voor onder andere online adverteren en de algoritmes van de zoekmachines, is niet vreemd. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 82% van de Nederlanders boven de achttien jaar een smartphone heeft. Het is dan ook niet vreemd dat maar liefst 40 van de 88 uur die we per maand online doorbrengen, op de smartphone plaatsvindt.

Een mobiele website is nog geen mobielvriendelijke website

Een vergissing die vaak gemaakt wordt, is dat ondernemingen hun website mobiel maken en daarmee denken een mobielvriendelijke website in handen te hebben.

Het is echter heel wat anders om je website mobielvriendelijk te maken dan wanneer de website gewoon past op een mobielscherm.

Denk daarbij bijvoorbeeld na over de grootte van de buttons op jouw website. Wanneer je de website een-op-een overneemt kan het namelijk zo zijn dat de buttons voor het mobiele scherm wat klein uitvallen. Niets is echter zo vervelend als het klikken op meerdere buttons tegelijk.

Tip 3: Richt je op de klantrelatie

Vogels-vliegen-achter-elkaar

Waar marketing vroeger vooral bestond uit een eenrichtingsverkeer van de adverteerder richting de consument, is dit nu drastisch veranderd. De komst van internet en het altijd en overal online kunnen zijn heeft de invloed van de consument op de advertenties veranderd.

Zo zoekt de consument online naar reviews en kan eenvoudig verschillende aanbieders met elkaar vergelijken op speciale vergelijkingssites. De buyer’s journey wordt op deze manier steeds langer en het is belangrijk om klanten aan je te binden.

Hierbij is het belangrijk om het vertrouwen van de consument te winnen door excellente content te leveren en ze de informatie te geven welke ze nodig hebben.

Zo neemt niet alleen jouw positie als autoriteit toe (iets wat belangrijk is binnen de zoekmachines), maar zorg je er ook voor dat consumenten als vanzelf naar jou toe komen. Ook verhoogt dit het deel-gehalte van jouw content.

Zoekmachineoptimalisatie voor MKB kan dus zeker baat hebben bij het investeren in de relatie met je klanten. Bouw een trouwe groep volgers op en zie daarmee je autoriteit groeien.

Tip 4: Steek energie in alle optimalisatie

Stekkers-in-een-stekkerblok

Zoekmachineoptimalisatie voor MKB kun je op veel kleine manieren een boost geven. Zo is de basis natuurlijk een goede content marketingstrategie en ligt de focus op de consument, maar er zijn nog een aantal kleinere stappen die je kunt nemen voor de zoekmachineoptimalisatie.

Zo is het naast goede content ook belangrijk bepaalde zaken voor de zoekmachines te optimaliseren waar je misschien niet direct aan hebt gedacht. Daar komt bij dat je hoogstwaarschijnlijk niet de enige bent die hier nog aan moet beginnen en er is op die manier een grote slag te slaan.

Denk bijvoorbeeld aan het optimaliseren van de video’s op jouw websites voor de zoekmachines. Zorg er daarnaast voor dat alle afbeeldingen op jouw website en binnen jouw content volledig zijn geoptimaliseerd.

Aangezien het online steeds meer visueel wordt, is het optimaliseren van deze twee elementen een belangrijke stap om te nemen. Zeker als MKB kun je op deze manier de koploper zijn wat betreft de optimalisatie van visuele elementen voor de zoekmachines.

Dit kost tijd, maar zal uiteindelijk zijn vruchten afwerpen.

Tip 5: Laat je zien

Vlinder-camouflage

Om de ranking binnen de zoekmachines te kunnen bepalen, maken deze gebruik van zogenaamde crawlers. De crawlers kun je zien als kleine spinnetjes die het web afzoeken naar informatie en deze informatie mee terugnemen naar de zoekmachines.

Wat jouw positie binnen de zoekresultaten wordt hangt dus sterk af van de informatie die de crawlers doorgeven. Het is daarbij belangrijk dat jouw website opgemerkt wordt door de crawlers. Wanneer je niet te zien bent, zullen ze ook geen haast maken om jouw website te indexeren.

Je kunt je online zichtbaarheid vergroten door onder andere een actieve houding aan te nemen. Kijk bijvoorbeeld eens welke sociale media bij jouw bedrijf passen en ga hier eens mee aan de slag. Doordat je op verschillende kanalen aanwezig bent, zul je voor de crawlers meer opvallen. Daarnaast kom je ook binnen zoekresultaten op social media naar voren en maak je meerdere contactmomenten met de consument mogelijk.

Extra tip: Kies je voor Facebook om je aanwezigheid online te vergroten? Zorg er dan wel voor dat jouw bedrijfspagina volledig geoptimaliseerd is.

 

Conclusie

 

Touw-vast-aan-kade

Zoekmachineoptimalisatie voor MKB kent veel elementen die ook voor de grotere ondernemingen interessant zijn. De kracht zit hem in de mate van optimalisatie van de elementen die je gebruikt.

Zo hoef je niet direct alle tips op te volgen, maar begin bijvoorbeeld al klein door je aanwezigheid online uit te breiden en de content die je al wel hebt te optimaliseren voor de zoekmachines.

Wanneer je begint met de creatie van nieuwe content om jouw zoekmachineoptimalisatie voor MKB echt van start te laten gaan, zorg er dan altijd voor dat je een goede content marketingstrategie in huis hebt. Zonder duidelijke strategie en een duidelijke richting met een helder doel is het lastig om de optimalisatie te laten slagen.

Zorg er tot slot voor dat je goed kijkt naar het gedrag van de consument en speel hierop in. Zo zie je dat het gebruik van internet verschuift van de desktop naar mobiel. Hoe zonde is het om zo’n ontwikkeling links te laten liggen en je content niet aan te passen voor het mobiele gebruik?

 

Wanneer ga jij beginnen met zoekmachineoptimalisatie voor MKB?

Deel jouw successen en struikelblokken in de comments hieronder!